Voor een van de oudste botanische tuinen van de wereld hoef je niet in het vliegtuig te stappen naar een verre bestemming. Wij beschikken in ons land namelijk zelf over zo’n historische tuin, midden in Amsterdam.

Geschiedenis

De tuin is opgericht in 1638 door het Amsterdamse bestuur. De plek, waar artsen en apothekers werden opgeleid, werd ‘Hortus Medicus’ genoemd. Een aantal bouwwerken van de hortus, zoals de Oranjerie en de ingang met toegangspoort, zijn beschermd als rijksmonument. 

Even leek het erop dat de botanische tuin omgetoverd zou worden tot een dierentuin. Koning Lodewijk Napoleon bedacht hiervoor een plan, maar dat verdween na een jaar weer in de la door zijn vertrek. Tijdens dat jaar gebruikte hij de Oranjerie als verblijfplaats voor zijn eigen collectie dieren. Bijna dertig jaar na zijn vertrek werd eindelijk een dierentuin in Amsterdam opgericht: Artis.

Collectie

In tegenstelling tot vele andere musea leeft in De Hortus de collectie echt. Meer dan vierduizend verschillende plantensoorten hebben hun onderdak gevonden in de tuin en kassen van het museum. Door de zeven verschillende klimaten kan het museum plantensoorten vanuit verschillende windstreken huisvesten. Een van de meest bijzonderste planten in de tuin is de Victoria waterlelie. De bloem van deze lelie vouwt tijdens de schemering open en bloeit slechts twee nachten. 

De tuin van De Hortus is verder aangekleed met een vijver, vlinderkas en kruidentuin met geneeskrachtige planten. In de monumentale Oranjerie vind je het Hortuscafé.

Gelegen op Landgoed Voorlinden in Wassenaar vind je Museum Voorlinden voor moderne en hedendaagse kunst. Het museum wil in de drukte van de Randstad een oase van rust zijn voor haar bezoekers.

Collectie

De collectie van het museum is zowel binnen als buiten het museum te bewonderen. Museum Voorlinden wil namelijk graag mensen, kunst, natuur en architectuur met elkaar verbinden. Vast in de collectie van het museum zijn de Highlights. Deze kunstwerken zijn stuk voor stuk belevingskunstwerken die eigenlijk niet te omschrijven zijn. Het gaat erom dat je ze moet ondergaan.

Naast de vaste collectie heeft Museum Voorlinden regelmatig nieuwe tentoonstellingen. De onderwerpen van deze exposities lopen flink uiteen, maar bij alle tentoonstellingen staat de totaalbelevenis van kunst, natuur en architectuur voor de bezoeker centraal. 

Architectuur

In 2016 is het nieuwe gebouw van het museum geopend door Willem Alexander. Bij de bouw is gebruik gemaakt van natuursteen en transparant glas. Hierdoor wanen de bezoekers zich tijdens hun bezoek aan het museum midden in de natuur en komen de kunstwerken tot leven door het daglicht dat naar binnen schijnt. Binnen vind je onder andere een twintigtal zalen, educatieve ruimte en bibliotheek. Over alle kunstenaars die je in het museum tegenkomt, kan je extra informatie lezen in de bibliotheek. Ook kan je als bezoeker meedoen aan verschillende workshops en activiteiten. Deze worden door het museum georganiseerd in het educatieatelier.

De vloer in dit atelier kan je gerust opvallend noemen. Het is ontworpen door kunstenaar George Korsmit die voor het ontwerp de vloer opdeelde in vakken. De afmeting van zo’n vak bepaalde hij door met dobbelstenen te gooien. Ook de inkleuring van de vakken liet hij aan het toeval over: blind greep hij in een doos met kleurstalen om de kleur te kiezen. De kans dat de vakken dezelfde kleur zouden krijgen was bijna onmogelijk: in de doos zaten namelijk 1600 verschillende kleurstalen.

Wist je dat je twee derde van de natuur niet met het blote oog kan zien? Deze soorten noemen we microben. De collectie van Micropia maakt deze microben zichtbaar en vertelt de positieve impact van deze micro-organisme op onze planeet en gezondheid.

Drie miljard jaar

Vaak vindt men bacteriën en schimmels alleen maar vies en denken ze dat ze alleen maar zorgen voor gezondheidsklachten zoals huidirritatie. Echter hebben deze organismen een onmisbare functie op onze planeet. Al drie miljard jaar zorgen deze microben bijvoorbeeld voor een groot deel van onze zuurstof in de atmosfeer. En experts verwachten dat in de toekomst microben juist alleen maar meer van belang gaan zijn voor onze aarde. Door het juiste gebruik van bacteriën en schimmels kunnen ze een bijdrage leveren aan een duurzame toekomst. Een goed voorbeeld hiervan zijn de bacteriën op olifantenpoep, waarover in de mini-docu wordt uitgelegd hoe deze kunnen helpen bij het produceren van dierenvoer. 

Microben op je lichaam

Misschien onaangename informatie, maar ons lichaam bestaat voor een overgroot deel ook uit microben. In de collectie van Micropia kan je aan de hand van een bodyscan zien hoeveel microben jij in je lichaam hebt en waar deze voor dienen. Zo zijn er micro-organisme die ziekteverwerkers buiten te deur houden en de productie van vitamines bevorderen. Allemaal onmisbaar voor jouw lichaam.

Laborant aan het woord

Meerdere malen per dag vertellen de laboranten van het museum over hun ontdekkingen in het laboratorium. Micropia beschikt namelijk over een eigen laboratorium waar ze tweehonderdvijftig verschillende microben kweken zoals blauwalg, schimmels en beerdiertjes. Dagelijks worden er nog nieuwe ontdekkingen gedaan op het gebied van microben en tijdens de presentaties van de laboranten kan je hen alles vragen over deze kleine organismen.

In Natuurmuseum Fryslân in Leeuwarden ontdek je van alles over de natuur. Van de kleinste insecten tot enorme skeletten van potvissen: alles komt voorbij. 

Collectie

Het museum bezit een collectie die zó groot is dat niet alles een vaste plek kan hebben in het museum. Nog geen tien procent van alle voorwerpen heeft een plek gekregen. De overige 347.000 voorwerpen liggen veilig opgeslagen in het depot Kolleksje Sintrum Fryslân. 

De collectie van het museum richt zich voornamelijk op vogels, maar bevat daarnaast ook onder andere nachtvlinders, zoogdieren en zwerfstenen. De regel die het museum nu hanteert voor het toevoegen van nieuwe dieren aan de collectie is dat het afkomstig moet zijn uit Noord-Nederland. Door schenkingen en legaten verzamelt het museum haar voorwerpen. Deze kunnen ook worden aangeboden voor wetenschappelijk onderzoek. Het speciale preparateursteam van het museum laat je in het Open Atelier graag zien hoe zij deze dode mus schoonmaken en prepareren om op te zetten. Dit doen zij overigens niet alleen voor vogels. Het team zet allerlei verschillende dieren op, van mus tot olifant. 

Inventarisatie

Voor het behoud van de natuur is het belangrijk om te weten in welke conditie deze verkeert. In het aangelegde Leeuwarder bos wordt hierom sinds februari 2012 een uitgebreide inventarisatie gedaan waar Natuurmuseum Fryslân bij betrokken is.

Door het inventariseren van vogels, zoogdieren, insecten en waterdieren kan de diversiteit van het gebied worden vastgesteld. Zijn er veranderingen in de aantallen of zijn er soorten af- of toegenomen? Inmiddels zijn er al meer dan 2600 verschillende planten, dieren en paddenstoelen vastgesteld. Regelmatig worden er in het bos activiteiten georganiseerd om gezamenlijk op zoek te gaan naar nieuwe soorten. Het vaststellen van al deze planten en dieren gebeurt niet alleen overdag, maar op ieder moment van de dag. Sommige dieren laten zich bijvoorbeeld alleen s’ nachts zien en andere dieren tonen zich juist alleen bij ochtenddauw. Door de inventarisatie zijn er sinds 2012 meer dan honderd zeldzame dier- en plantsoorten ontdekt in de omgeving. Eén daarvan is de zeldzame spin Segestria florentina. Deze spin was voorheen nog nooit eerder vastgesteld noordelijker dan Amsterdam en nu is er in het Leeuwarder bos dus een nieuw soort ontdekt. 

Naast het inventariseren van de dieren en planten in het Leeuwarder bos, houdt het museum zich ook bezig met het verzamelen van schelpen, het kweken van paddenstoelen en een grootschalig onderzoek naar ransuilen. Alle informatie over deze onderzoeken en deelname aan deze werkgroepen kan je vinden op de website van Natuurmuseum Fryslân.

Presentaties en tentoonstellingen

Als bezoeker is er in het museum voldoende te zien en beleven. Zo kan je op OnderWaterSafari of op bezoek gaan in Verwonderland. Naast de vaste collectie van het museum zijn er ook regelmatig wisseltentoonstellingen te zien. Met het uitgebreide programma en de wisselende activiteiten is er iedere keer weer wat nieuws te beleven in het museum.

Discovery Museum (voorheen Columbus, Cube en Continium) is het grootste museum voor wetenschap en technologie in Zuid-Nederland. Een ideaal dagje uit voor iedereen die nieuwsgierig is. Leuk voor jong en oud!

Thema’s van Discovery Museum

In dit museum staat alles in het teken van de thema’s aarde, wetenschap, techniek en design. Reizend door het verleden, heden en toekomst leer je over de vraagstukken van deze tijd. Je gaat verbanden zien, wordt verrast en verlaat het museum vol kennis en inspiratie.

Activiteiten

In het Discovery Museum Kerkrade zijn er genoeg activiteiten te beleven. Naast de interactieve (wetenschaps)exposities, vind je er ook adembenemende en unieke films. In de creatieve labruimtes kan je zelf aan de slag of doe moe aan een hands-on workshop.

Tentoonstellingen

In het Discovery Museum zijn er verschillende, wisselende tentoonstellingen te zien. Deze tentoonstellingen zetten de thema’s in het museum in een ander of nieuw daglicht. Hierdoor krijg jij een andere of nieuwe kijk op deze onderwerpen. Doordat de tentoonstellingen afgesteld zijn op het diverse publiek dat het museum aantrekt, zijn de tentoonstellingen in het Discovery Museum leuk om te bezoeken met de hele familie.

Naast de tentoonstellingen is er nog veel meer te bezichtigen en te beleven in het Discovery Museum Kerkrade. Nieuwsgierig geworden? Breng dan snel een bezoek aan de website.

In Noord-Limburg vind je het pittoreske dorpje Arcen met het mooiste bloemen- en plantenpark van Limburg: Kasteeltuinen Arcen. Beleef de historie op de buitenplaats van een zeventiende-eeuws kasteel en laat je zintuigen prikkelen in de unieke tuinen.

Geschiedenis

Kasteel Arcen is een statig buitenhuis dat in 1653 is gebouwd door Marcelis van Gelder. Deze heer van Arcen bouwde dit op de plek waar het voormalige kasteel Nije Huys in 1646 werd verwoest. Zijn kleinzoon bouwde aan het begin van de achttiende-eeuw het huidige hoofdgebouw. Het hoofdgebouw is oorspronkelijk, op de Franse manier, gebouwd met twee vooruitspringende zijvleugels. Helaas is één van de zijvleugels aan de noordzijde gesloopt nadat deze was verwoest door een brand. Op het terrein van het kasteel zijn ook twee oude doolhoven gevonden. Volgens archeologen dateren deze van vóór 1805. Zij stellen dat dit, tot dusver bekend, de oudste doolhoven van Nederland zijn.

Kasteeltuinen

Door de tuinen van dit indrukwekkende kasteel kan je een wandeling maken langs de vele vijvers en watervallen. Door de tuin heen zijn meer dan achtduizend rozenstruiken te vinden. Je reuk zal geprikkeld worden door bloemige geur. 

In de subtropische kas ‘Casa Varde’ vind je tropische planten zoals palmen en cactussen. De thema tuinen zorgen ervoor dat je jezelf even waant in Zuidoost-Azië, Italië of Japan. In elke tuin beleef je dus een andere ervaring. 

Voor jong en oud!

Voor zowel jong als oud is er genoeg te beleven in de Kasteeltuinen van Arcen. Kinderen kunnen op ontdekkingstocht door de tuin of een poging wagen op de midgetgolfbaan. Daarnaast zijn er gedurende het seizoen ook regelmatig extra activiteiten. Weten welke activiteiten er op dit moment zijn? Kijk dan op de website van Kasteeltuinen Arcen.

Waan je in het begin van de vorige eeuw en ontdek de collectie van Museumboerderij Goemanszorg in Dreischor. Op deze historische plek krijg je een beeld van het boerenleven vóór de mechanisatie van de landbouw zijn intrede deed. Neem een kijkje in een authentiek ingerichte boerenwoning en leer waarom mensen rechtop sliepen, kom erachter wat een armeluiskoe is of leer in de grote schuur wat de werkingen van meekrap zijn.

Een bezoek aan de vorige eeuw

Museumboerderij Goemanszorg is gevestigd in een monumentale boerderij waardoor de ruimtes écht geschiedenis ademen. Het museum is vernoemd naar een vroegere bewoner, Jan Goemans. Bij binnenkomst stap je een woonkamer binnen die je het gevoel geeft op bezoek te zijn bij een Zeeuwse boerenfamilie uit de vorige eeuw. Ontdek daarna onder andere ook de kelder, opkamer en de traditionele bedstede. Even verderop in de vlasschuur leer je alles over hoe vlas werd verwerkt.

Omringd door natuur

Heb je binnen al het moois aanschouwd? Dan wacht je buiten nog meer. Hier bevindt zich een prachtige tuin aangelegd met oude en hedendaagse landbouwgewassen, een kruidentuin en de bijenobservatiekast. Ben je hongerig geworden na al deze indrukken? Dan serveert het museumcafé je een heerlijke lunch! Je kan er ook voor kiezen een picknickmand mee de mooie natuur in te nemen waarmee de Museumboerderij is omringd.

 

Voor meer informatie over de collectie van Museumboerderij Goemanszorg en actuele openingstijden, neem dan een bezoek aan hun website.

In de collectie van Terra Maris kom je alles te weten over de flora en fauna van Zeeland. Het museum is gevestigd in de voormalige orangerie en stallen van Kasteel Westhoven in Oostkapelle. Het museum is uiterst geschikt om met kinderen te bezoeken!

Vogels

Op de zolder van Terra Maris zijn een boel opgezette vogels te zien, zoals de vale gierzwaluw. Dit is een dwaalgast, een vogel die per ongeluk verkeerd is gevlogen en op een andere plek dan normaal terecht is gekomen. Er is daarnaast te zien hoe een vogel geprepareerd wordt zodat het er toonbaar uitziet voor in het museum.

Pieter Potvis

De wisseltentoonstelling tijdens het moment van filmen gaat over Pieter Potvis. Op 1 december 2017 spoelde deze enorme vis aan in Domburg en is nu te zien in museum Terra Maris.

Landschapstuin

Het Zeeuwse landschap met al haar variaties is te vinden in de landschapstuin van Terra Maris. Ontdek wat de verschillen zijn tussen dijk-, akker- en duingrond en ga zelf op onderzoek uit in de vijver. Er zijn ook hutjes en mottenkastelen te vinden. Zo’n mottenkasteel werd gebruikt om in de schuilen tegen het hoge water. Helaas weten we niet precies hoe dit soort constructies er precies uit hebben moeten gezien.

Wil je meer zien van de collectie van Terra Maris? Breng dan een bezoek aan hun website.

De Maas stroomt door het Limburgs Museum. Zes zalen dompelen je onder in beeld, licht en geluid van een grote groep kunstenaars. Ze reflecteren op de rivier die door de Limburgers liefkozend ‘Mooder Maas’ wordt genoemd.

Dat levert vier gezichten op

Zo ervaar je de Maas als muze, als inspiratiebron voor bijvoorbeeld landschapsschilders. Je ziet ook de Maas als monster, als regenrivier van 130 Limburgse kilometers die hele steden en dorpen kan overstromen. Je leert de Maas kennen als moordenaar, als een door de industrie vervuilde stroom water, vol gif en plastic. En natuurlijk voel je de Maas als moeder.

Omniversum is een grootbeeld theater. Wat houdt dat precies in? Dat wil zeggen dat je naar een film kijkt op een 180 graden scherm! Je zit dus als het ware zelf ín de film. De 36 speakers in de zaal versterken dit gevoel nog eens. Daarom ook het motto: Omniversum, ronduit spectaculair!

Films

Omniversum heeft sinds 1984 al meer dan 100 films gemaakt. Films maken voor grootbeeld, moet met speciale camera’s en een gemiddelde film duurt maar liefst twee jaar om gemaakt te worden en is erg duur. Des te bijzonder dat je het bij Omniversum in Den Haag zelf kunt meemaken!

Bezoek

De programmering biedt documentaire-achtige films waarin mens, natuur, cultuur, avontuur en wetenschap centraal staan. Iedere dag is er een filmagenda met genoeg keuze voor jong en oud. Bekijk de website voor de actuele filmagenda.
Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacy beleid.