In Natuurmuseum Fryslân in Leeuwarden ontdek je van alles over de natuur. Van de kleinste insecten tot enorme skeletten van potvissen: alles komt voorbij. 

Collectie

Het museum bezit een collectie die zó groot is dat niet alles een vaste plek kan hebben in het museum. Nog geen tien procent van alle voorwerpen heeft een plek gekregen. De overige 347.000 voorwerpen liggen veilig opgeslagen in het depot Kolleksje Sintrum Fryslân. 

De collectie van het museum richt zich voornamelijk op vogels, maar bevat daarnaast ook onder andere nachtvlinders, zoogdieren en zwerfstenen. De regel die het museum nu hanteert voor het toevoegen van nieuwe dieren aan de collectie is dat het afkomstig moet zijn uit Noord-Nederland. Door schenkingen en legaten verzamelt het museum haar voorwerpen. Deze kunnen ook worden aangeboden voor wetenschappelijk onderzoek. Het speciale preparateursteam van het museum laat je in het Open Atelier graag zien hoe zij deze dode mus schoonmaken en prepareren om op te zetten. Dit doen zij overigens niet alleen voor vogels. Het team zet allerlei verschillende dieren op, van mus tot olifant. 

Inventarisatie

Voor het behoud van de natuur is het belangrijk om te weten in welke conditie deze verkeert. In het aangelegde Leeuwarder bos wordt hierom sinds februari 2012 een uitgebreide inventarisatie gedaan waar Natuurmuseum Fryslân bij betrokken is.

Door het inventariseren van vogels, zoogdieren, insecten en waterdieren kan de diversiteit van het gebied worden vastgesteld. Zijn er veranderingen in de aantallen of zijn er soorten af- of toegenomen? Inmiddels zijn er al meer dan 2600 verschillende planten, dieren en paddenstoelen vastgesteld. Regelmatig worden er in het bos activiteiten georganiseerd om gezamenlijk op zoek te gaan naar nieuwe soorten. Het vaststellen van al deze planten en dieren gebeurt niet alleen overdag, maar op ieder moment van de dag. Sommige dieren laten zich bijvoorbeeld alleen s’ nachts zien en andere dieren tonen zich juist alleen bij ochtenddauw. Door de inventarisatie zijn er sinds 2012 meer dan honderd zeldzame dier- en plantsoorten ontdekt in de omgeving. Eén daarvan is de zeldzame spin Segestria florentina. Deze spin was voorheen nog nooit eerder vastgesteld noordelijker dan Amsterdam en nu is er in het Leeuwarder bos dus een nieuw soort ontdekt. 

Naast het inventariseren van de dieren en planten in het Leeuwarder bos, houdt het museum zich ook bezig met het verzamelen van schelpen, het kweken van paddenstoelen en een grootschalig onderzoek naar ransuilen. Alle informatie over deze onderzoeken en deelname aan deze werkgroepen kan je vinden op de website van Natuurmuseum Fryslân.

Presentaties en tentoonstellingen

Als bezoeker is er in het museum voldoende te zien en beleven. Zo kan je op OnderWaterSafari of op bezoek gaan in Verwonderland. Naast de vaste collectie van het museum zijn er ook regelmatig wisseltentoonstellingen te zien. Met het uitgebreide programma en de wisselende activiteiten is er iedere keer weer wat nieuws te beleven in het museum.

De collectie van Streekmuseum De Meestoof weergeeft het leven van de bewoners van de Zeeuwse omgeving tussen Sint-Annaland, Tholen en Sint-Philipsland.

Schoolklas

De kennismaking met het leven van vroeger begint in de honderd jaar oude schoolklas. Deze klas is helemaal ingericht met schoolspullen van vroeger, afkomstig van de Zeeuwse eilanden. Scholen kunnen zich inschrijven om een echte les te volgen in dit historische lokaal. Er is zelfs een schoolbel aanwezig, dus zorg ervoor dat je op tijd bent! Doordat de kinderen deelnemen aan de ouderwetse lessen spelling of rekenen ervaren zij echt hoe het onderwijs honderd jaar geleden was.

Keramiek

In het museum vind je ook een rijke collectie keramiek. Deze is door de jaren heen door veel verschillende kunstenaars en keramisten verzameld. Naast de historie van het keramiek kom je ook te weten hoe deze prachtstukken werden gemaakt.

Arbeid

Binnen in de ambacht schuur vind je de beroepen van vroeger. Je vindt hier een visserij, leeratelier en een smederij. De smid vertelt je graag over zijn beroep terwijl hij het vuurtje aanstookt om het ijzer te gaan smeden. Na afloop kan je een bezoek brengen aan de woningen waar men tot rust kwam na een lange werkdag. Deze woningen zijn geschonken door Noorwegen na de Watersnoodramp van 1953.

Wil je meer weten over de collectie van Streekmuseum de Meestoof? Bezoek dan de website.

Discovery Museum (voorheen Columbus, Cube en Continium) is het grootste museum voor wetenschap en technologie in Zuid-Nederland. Een ideaal dagje uit voor iedereen die nieuwsgierig is. Leuk voor jong en oud!

Thema’s van Discovery Museum

In dit museum staat alles in het teken van de thema’s aarde, wetenschap, techniek en design. Reizend door het verleden, heden en toekomst leer je over de vraagstukken van deze tijd. Je gaat verbanden zien, wordt verrast en verlaat het museum vol kennis en inspiratie.

Activiteiten

In het Discovery Museum Kerkrade zijn er genoeg activiteiten te beleven. Naast de interactieve (wetenschaps)exposities, vind je er ook adembenemende en unieke films. In de creatieve labruimtes kan je zelf aan de slag of doe moe aan een hands-on workshop.

Tentoonstellingen

In het Discovery Museum zijn er verschillende, wisselende tentoonstellingen te zien. Deze tentoonstellingen zetten de thema’s in het museum in een ander of nieuw daglicht. Hierdoor krijg jij een andere of nieuwe kijk op deze onderwerpen. Doordat de tentoonstellingen afgesteld zijn op het diverse publiek dat het museum aantrekt, zijn de tentoonstellingen in het Discovery Museum leuk om te bezoeken met de hele familie.

Naast de tentoonstellingen is er nog veel meer te bezichtigen en te beleven in het Discovery Museum Kerkrade. Nieuwsgierig geworden? Breng dan snel een bezoek aan de website.

Wat is een held? Aan welke criteria moet iemand voldoen om de eretitel ‘held’ te mogen dragen? Het Mariniersmuseum in Rotterdam legt  in de nieuwe tentoonstelling Helden mogelijke kanshebbers voor de titel langs de meetlat van moed, beleid, trouw en strijd.

Het Archeologiehuis Zuid-Holland is gevestigd op het terrein van Archeon, in Villa Rijswijk. Het museum toont de bezoeker op unieke wijze een overzicht van de rijke geschiedenis van de provincie Zuid-Holland middels een breed scala aan archeologische vondsten, nieuwe media en doe-tafels. In het Archeologiehuis zijn bijzondere archeologische vondsten uit de provincie te bewonderen, ondersteund met maquettes, reconstructies en audiovisuele presentaties. Het Archeologiehuis presenteert opgravingen uit Zuid-Holland vanaf 8000 voor Christus tot aan de 18e eeuw

Opgraving

Villa Rijswijk, zoals het gebouw waarin het museum is gevestigd wordt genoemd, is gebaseerd op archeologische vondsten. Tijdens werkzaamheden in de polder bij Rijswijk bleek ergens een vreemde heuvel te zijn. Zeven jaar later is men hier begonnen aan opgravingen. Na twee jaar graven en onderzoek stuitte men op de resten van een inheemse boerderij voorzien van een stenen fundering. Er zouden tot in de eerste helft van de 3e eeuw na Christus mensen hebben gewoond op de heuvel.

Villa Rijswijk

Het huis heeft vele kenmerken van een Romeinse villa en er hebben waarschijnlijk geromaniseerde Cananefaten gewoond, dit was een West-Germaanse stam of volk. Er zullen op het terrein van de villa sinds het begin van onze jaartelling mensen hebben gewoond.

Ben jij razend benieuwd naar hoe het menselijk lichaam precies in elkaar zit en functioneert? Bij CORPUS maak je een ‘reis door de mens’ in maar liefst 55 minuten. Daarna ben je aanbelandt bij het interactieve gedeelte van het museum, waar je allerlei spelletjes en testjes doen. Het gebouw waarin het museum zich bevindt, bestaat uit een 35 meter hoge constructie van de mens.

Gezondheid

Veel bewegen, verantwoord eten en gezond leven, is het motto van het CORPUS museum. Je krijgt bij de start van de reis een audiotour tot je beschikking en wordt zo meegenomen vanaf de knie tot in de hersenen. Je leert hoe jouw organen werken, hoe je lichaam in elkaar zit en hoe jij een gezond leven kan leiden. Niet alleen informatief en interessant voor kinderen, maar eigenlijk voor alle leeftijden. Je bent immers nooit te oud om te leren over jouw lichaam.

Milieu en CORPUS

CORPUS Leiden heeft een strikt milieubeleid. Het museum wil de productie van (rest)afval minimaliseren. Dit heeft een positief effect op lucht, water en bodem en draagt ook bij aan een gezonder lichaam.

Oude Ambachten & Speelgoed Museum is een museum over ambachten en speelgoed. In het museum reis je even terug in de tijd. De collectie staat in het teken van de jaren 1910-1970.

‘Live’ ambachten

In het museum komen maar liefst 160 aan bod. Er zijn allemaal ingerichte kamertjes te vinden met oude voorwerpen. Elke week zijn er in het museum een aantal ambachten live te bewonderen. Daarnaast heeft het museum een buitengedeelte waar landbouwmachines centraal staan.

Speelgoedmuseum

Er is ook een grote collectie antiek speelgoed te vinden. Wisselexpositie Barber & Ken, al bijna 60 jaar een setje loopt van 1 juli 2020 t/m 31 mei 2021. Deze mooie collectie bestaat met name uit Barbie’s & Ken’s van de beginjaren tot en met circa 1975.

Dik Trom is misschien wel een van de bekendste personages uit Nederlandse kinderboeken. Het verhaal van Dik Trom is geschreven door Cornelis Johannes Kieviet. De schrijver was van 1883 tot 1902 leraar in het gebouw waar tegenwoordig Kinderboekenmuseum Het Schooltje van Dik Trom gevestigd is.

Geschiedenis 

Het museum bevindt zich in het gebouw van de voormalige Openbare Lagere School in Etersheim. Cornelis Johannes Kieviet werd er de eerste hoofdonderwijzer. In 1891 schreef Kieviet in de naastgelegen onderwijzerswoning het eerste boek over Dik Trom. Vlak voor de Tweede Wereldoorlog werd het schooltje gesloten. In 2007 zou het pand gesloopt gaan worden, maar dankzij een burgerinitiatief bleef het overeind staan en werd het een museum.

Collectie 

De school bestaat uit één klaslokaal en is ingericht zoals het er vroeger uit zou hebben gezien. Het museum beschikt over meerdere boeken van Kieviet en daarnaast een collectie kinderboeken van vóór 1940. Naast de vaste collectie is er een steeds wisselende tentoonstelling te zien.

Het Dik Trom pad

Rondom het museum is een wandeltocht opgezet langs allemaal bekende plekken. De bijbehorende kaart kun je downloaden op de website van het museum.

Houd je van eten? Dan is een bezoek aan het Lisser Art Museum (LAM)  iets voor jou. Het is voor alle leeftijden een leuke, leerzame ervaring. Onbevangen kijken, een open blik. Zelf ontdekken. Daar draait het om in het LAM. Daarom vind je er geen tekstbordjes met informatie over wie de kunstenaar is, het formaat en wanneer het werk gemaakt is. Voor extra informatie en kijktips is er ook een tour op je eigen smartphone of tablet.

Jouw eigen museum ervaring

In het museum wordt je geprikkeld met weetjes, kijktips, smaken, achtergrondinformatie en filmpjes en zo wordt je geholpen om nieuwe dingen te ontdekken en plezier te hebben in het kijken. Weersta de verleiding en bekijk niet alle kunstwerken. Liever een paar goed, dan alles een beetje. Uiteindelijk ligt de kwaliteit van het bezoek in jouw handen.

 

Op dit moment zitten er in Grootegast meerdere musea onder één dak. Aan de Legolaan zijn het LEGiO-museum, het Victory Museum en de Museumdrukkerij gevestigd. Als overkoepeling is er voor gekozen de Stichting Museumplein Grootegast op te richten.

LEGiO-museum

Dit museum heeft alles wat te maken heeft met LEGO. Kom kijken of zelf bouwen. Van het oude houten Lego-speelgoed, tot de Lego-steentjes die iedereen kent. Alles wat met Lego te maken heeft is hier te vinden.

Victory Museum

Het Victory Museum beeldt door middel van een diorama’s verschillende facetten van de Tweede Wereldoorlog uit, waaronder:

  • De Bevrijding van Noord-Nederland door de Canadezen en Polen
  • Een vliegveld van de RAF (Royal Air Force)
  • Genisten van de TAF (Tactical Air Force), een ondersteunende tak voor operaties van de RAF
  • Duitse troepen in Nederland
  • Red Ball Express, de Geallieerde aanvoerroute tussen Normandië en het bewegende front
  • Logistieke ondersteuning door de US Navy
  • Canadese veldradio operaties
  • Afrika, het gevecht in de Sahara
  • En nog vele andere dioramas!

Naast diorama’s zijn vitrines ingericht met allerlei objecten uit de Oorlog, vanuit civiel en militair perspectief. Kom kijken en laat u meenemen naar de periode 1940-1945.

De Museumdrukkerij

In dit museum wordt je meegenomen terug in de tijd, voordat alles digitaal ging. Kom kijken bij oude drukkerijen en stempels, en leer hoe dingen vroeger gedrukt werden. Je kunt hier zelfs dingen laten bedrukken, hoe leuk is dat!

 

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacy beleid.