Wie Eindhoven zegt, zegt Philips en andersom. Midden in Eindhoven, op de plek waar Gerard Philips in 1891 zijn eerste gloeilampen produceerde, staat het Philips Museum. Hier wordt het verhaal verteld over de Brabantse stad, ondertussen behorend tot de grootste van Nederland, en groot werd door het concern bekend van zijn gloeilampen. Het museum loopt chronologisch door de geschiedenis van het bedrijf en begint aan het eind van de 19e eeuw in een slecht verlichte ruimte, omdat het gebruik van kaarslicht toentertijd nog gangbaar was.
Een rijke geschiedenis
Je ziet hoe Philips zichzelf telkens opnieuw uitvindt en met innovatieve technologie een belangrijke rol speelt bij maatschappelijke veranderingen. Frederik Philips, koopman uit Zaltbommel, zorgde voor startkapitaal voor zijn zoon Gerard om een gloeilampenfabriek te stichten in Eindhoven. Nu zien we die geschiedenis terug in het museum met: de gloeilamp, de tl-lamp, de natriumlamp, de spaarlamp en de ledlamp. Ook de tak van de consumentenelektronica komt aan bod, zoals de radio, televisie, scheerapparaat en diverse keukenapparatuur. Ook de initiatieven van Philips in de radio- en televisiebranche worden belicht. Daarnaast wordt de geschiedenis verteld van bedrijfsleider Jan Zwartendijk, die vanuit Litouwen duizenden Joden heeft helpen vluchten tijdens de Tweede Wereldoorlog.
Voor het volk
Philips heeft zich innovatief getoond, eerst met elektrisch licht, later bij radio, televisie en de komst van het digitale tijdperk. Op dit moment bevindt Philips zich in de voorhoede van grote omwentelingen in de gezondheidszorg. Altijd met als doel: het leven van mensen verbeteren. Ook de nauwe banden met de Eindhovense voetbalclub PSV zijn goed terug te zien. Het Philips Museum is voor voor jong en oud, van technicus tot sportfanaat.
Dagje uit
Het Philips Museum bevindt zich in het centrum van Eindhoven op loopafstand van verschillende eet- en drinketablisementen. Een aanrader is een bezoek aan Strijp-S, waar in oude fabriekspanden ruimte is gemaakt voor het stadsleven.
Wil je meer weten over het museum? Bezoek dan gauw de website.