Gelegen op Landgoed Voorlinden in Wassenaar vind je Museum Voorlinden voor moderne en hedendaagse kunst. Het museum wil in de drukte van de Randstad een oase van rust zijn voor haar bezoekers.

Collectie

De collectie van het museum is zowel binnen als buiten het museum te bewonderen. Museum Voorlinden wil namelijk graag mensen, kunst, natuur en architectuur met elkaar verbinden. Vast in de collectie van het museum zijn de Highlights. Deze kunstwerken zijn stuk voor stuk belevingskunstwerken die eigenlijk niet te omschrijven zijn. Het gaat erom dat je ze moet ondergaan.

Naast de vaste collectie heeft Museum Voorlinden regelmatig nieuwe tentoonstellingen. De onderwerpen van deze exposities lopen flink uiteen, maar bij alle tentoonstellingen staat de totaalbelevenis van kunst, natuur en architectuur voor de bezoeker centraal. 

Architectuur

In 2016 is het nieuwe gebouw van het museum geopend door Willem Alexander. Bij de bouw is gebruik gemaakt van natuursteen en transparant glas. Hierdoor wanen de bezoekers zich tijdens hun bezoek aan het museum midden in de natuur en komen de kunstwerken tot leven door het daglicht dat naar binnen schijnt. Binnen vind je onder andere een twintigtal zalen, educatieve ruimte en bibliotheek. Over alle kunstenaars die je in het museum tegenkomt, kan je extra informatie lezen in de bibliotheek. Ook kan je als bezoeker meedoen aan verschillende workshops en activiteiten. Deze worden door het museum georganiseerd in het educatieatelier.

De vloer in dit atelier kan je gerust opvallend noemen. Het is ontworpen door kunstenaar George Korsmit die voor het ontwerp de vloer opdeelde in vakken. De afmeting van zo’n vak bepaalde hij door met dobbelstenen te gooien. Ook de inkleuring van de vakken liet hij aan het toeval over: blind greep hij in een doos met kleurstalen om de kleur te kiezen. De kans dat de vakken dezelfde kleur zouden krijgen was bijna onmogelijk: in de doos zaten namelijk 1600 verschillende kleurstalen.

Deze video’s zijn mede mogelijk gemaakt dankzij de bijdrage van de Provincie Flevoland.

“Nieuwe Bouwen” in Nagele

Nergens in Nederland is een beter en mooier voorbeeld van de bouwstijl “Nieuwe Bouwen” te vinden dan in Nagele. Deze bouwstijl kenmerkt zich door zijn functionaliteit, transparantie, ruimte, licht en lucht en heeft een enorme verandering teweeg gebracht in de architectuur. In de permanente expositie van dit museum is hiervan een schat aan informatie te vinden. De tentoonstelling is tot stand gekomen in samenwerking met het NAI (het Nederlands Architectuur Instituut in Rotterdam). Hierbij staan onder andere de verhalen van ontwerpers Rietveld, Merkelbach en Van Eyck in de hoofdrol. Door middel van een wandelroute komen de verhalen van deze grote namen pas echt tot leven.

Buitenexpositie

Nagele heeft een uitzonderlijke plek als het gaat om de geschiedenis van architectuur. Na de drooglegging van de Noordoostpolder in 1942, werd het dorp opnieuw vormgegeven. Zodoende kregen architecten de kans hun vernieuwende ideeën uit te werken. Hiermee is het dorp heel anders van opzet dan de andere dorpen in de polder. Het dorp kreeg destijds al veel belangstelling door zijn ruime aanleg, veel groen en platte daken. De wandeling loopt langs verschillende hoogtepunten in Nagele. Naast het museum ligt bijvoorbeeld een basisschool, ontworpen door Aldo van Eyck. Ook de andere twee basisscholen van Nagele zijn ontworpen door van Eyck, en zijn rijksmonumenten. Naast deze rijksmonumenten liggen de huizen van bekende architecten Jan en Gerrit Rietveld, Mart Stam, Lotte Stam-Beese en Ernest Groosman ook in de buurt van het museum. Kortom, er is niet alleen veel te zien in Museum Nagele, maar ook zeker daarbuiten.

Tijdelijke expositie

Naast de permanente expositie en buitenexpositie, zijn er allerlei nieuwe exposities te zien in Museum Nagele. Elke drie maanden wordt er een nieuwe expositie ingericht. Deze exposities gaan over verschillende onderwerpen die in het teken staan van architectuur en (met name beeldende) kunst.

Kijk voor meer informatie ook op de website.

Hoe zagen cinema-apparaten en filmstroken er vroeger uit? Welke technische ontwikkeling heeft de film doorgemaakt? De vaste presentatie het EYE Filmmuseum geeft je een antwoord op deze vragen. Verspreid door het iconische gebouw belicht Filmmuseum EYE verschillende elementen de wereld van bewegend beeld.

EYE Filmmuseum en andere algemene informatie

Het Filmmuseum EYE beheert meer dan veertigduizend films uit alle genres: van klassiekers en kaskrakers tot cultfilms. De oudste film dateert uit 1896. EYE richt de blik echter niet alleen op het verleden, maar volgt ook de actuele ontwikkelingen in de filmwereld op de voet met nieuwe aankopen, programma’s en debatten. Dit doet het in een gebouw dat met recht een blikvanger genoemd mag worden; de EYE Filmmuseum architect, het Oostenrijkse bureau DMAA, creëerde een eerbetoon aan de film zelf. Naast films bevat de collectie 95.000 foto’s die zijn gemaakt op de filmset. Daarnaast vind je in de EYE Filmmuseum shop de leukste cadeaus voor jezelf of een bevriende filmfanaat! Om je bezoek aan EYE Filmmuseum Amsterdam te vergemakkelijken, hebben wij alvast wat informatie op een rijtje gezet. Zo vind je op deze pagina onder andere de openingstijden van het museum. Alle actuele informatie over het EYE Filmmuseum vind je op hun website.

Impressie EYE Filmmuseum

Ben je al helemaal enthousiast geworden over Filmmuseum EYE? Krijg dan alvast een impressie van deze bijzondere plek door het kijken van de onderstaande korte documentaire die wij er maakten. Je culturele dagje uit in Amsterdam-Noord maak je overigens compleet door een bezoek te brengen aan Nxt Museum en STRAAT, allebei niet ver van het museum!

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacy beleid.