Zwart Wit Grijs

Vanaf mei 1940 kwam de Nederlandse politie in een lastige situatie terecht: Nederland werd bezet door Nazi-Duitsland. Aan de ene kant moest de politie de verordeningen van Nazi-Duitsland uitvoeren, maar aan de andere kant wilde zij de Nederlandse bevolking beschermen. De politie kwam dus in een dilemma terecht tussen collaboratie en verzet. Hoe ging de Nederlandse politie met het grijze gebied hiertussen om?

De tentoonstelling Zwart Wit Grijs: de Nederlandse politie in de Tweede Wereldoorlog schetst aan de hand van objecten, documenten, foto’s, video’s en persoonlijke verhalen een beeld van de Nederlandse Politie in de Tweede Wereldoorlog. Ontdek daarnaast hoe politiemensen van nu reageren op hun vroegere collega’s. Leer welke dilemma’s politiemensen tegenwoordig tegenkomen.

2018 – Jaar van het verzet

Het jaar 2018 is het Jaar van Verzet. Dit jaar staat in het teken van Verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog. Er vinden verschillende activiteiten plaats door heel Nederland om mensen kennis te laten maken en na te laten denken over verzet. Leer uiteenlopende verzetsverhalen kennen en ontdek hoe zij ook vandaag de dag nog van betekenis zijn.

De Politieacademie en de Anne Frankstichting

De tentoonstelling Zwart Wit Grijs wordt mede mogelijk gemaakt door een samenwerkingsverband tussen Veiligheidsmuseum PIT, de Politieacademie en de Anne Frankstichting. De Tweede Wereldoorlog en de bezettingstijd legden voor de individuele politiemens dilemma’s bloot, waardoor zij genoodzaakt waren om zelf een hierin een keuze te maken. Deze periode uit de geschiedenis is dan ook uitermate geschikt om hedendaagse dilemma’s in een ander perspectief te plaatsen.

Veiligheidsmuseum PIT
Schipperplein 4
1315 SB
Almere