Zomertentoonstellingen in het teken van Bosch

Van Eyck, Brueghel, Jordaens – Meesterwerken uit Roemenië toont een speciale selectie Vlaamse en Hollandse meesters. De werken hangen al meer dan tweehonderd jaar in de stad Sibiu. Daarom is een groot deel onbekend bij het grote publiek. Tegelijkertijd worden de bijzondere mozaïekpanelen van de hedendaagse Belgische kunstenaar Jan Fabre tentoongesteld. Hierbij liet hij zich inspireren door de beeldtaal van Jheronimus Bosch.

Jan Fabre: Tribute to Hieronymus Bosch in Congo

De Belgische kunstenaar Jan Fabre maakte tussen 2011 en 2013 een serie mozaïekpanelen onder de titel ‘Tribute to Hieronymus Bosch in Congo’. De reeks maakt deel uit van zijn kritische gedachten over de koloniale geschiedenis van Belgisch-Congo. De werken laten de wreedheden die zich in Congo afspeelde zien. Tweeëntwintig panelen uit deze serie worden in de zomer tentoongesteld. Ook creëert Fabre met sierlijke vogelsculpturen in de Tuingalerij een eigen interpretatie van het museum’s eigen Tuin der Lusten. Door het gebruik van regenboog-gekleurde schelpen krijgen de kunstwerken een mysterieuze, onwerkelijke uitstraling.
Deze tentoonstelling is te zien van 11 juni t/m 18 september 2016.

Van Eyck, Brueghel, Jordaens – Meesterwerken uit Roemenië

Deze tentoonstelling bevat vijftig topstukken afkomstig van het Brukenthal Museum in Sibiu, Roemenië: van zowel Vlaamse als Zuid-Nederlandse en Hollandse meesters uit de vijftiende tot zeventiende eeuw. De brede collectie van dit museum is begonnen door Baron Samuel von Brukenthal (1721-1803), die toen de gouverneur van Sibiu en Transsylvanië was. Hij was zich erg bewust van het maatschappelijk nut van kunst en cultuur. Daarom boodt hij zijn stad een museum waarin zijn collectie bestaande uit o.a. schilderijen, prenten, boeken en edelstenen werd tentoongesteld. Tot de selectie behoren bijzondere bruiklenen als “Man met een blauwe tulband” van Jan van Eyck, Jacob Jordaens’ “De zomer” en “De vogelval” van Pieter Brueghel de Jonge. Ook is er werk te zien van o.a. Hans Memling, Albrecht Bouts en David Teniers, Leonaert Bramer en Frans van Mieris de Oude. Samen met Bosch brachten zij de schilderkunst van de Lage Landen op het allerhoogste niveau.

Kijk voor meer informatie ook op de website.

Artbite

Mini-docu

Het Noordbrabants Museum
Verwersstraat 41