Musea en het behoud van christelijk erfgoed

In de serie VERDIEP beschouwen we iedere aflevering één specifiek onderwerp en leggen we dwarsverbanden tussen Nederlandse museumcollecties. Deze keer kruisen we het land door op zoek naar musea en het behoud van christelijk erfgoed. Hier leren wij het belang van deze objecten voor mensen vroeger en welke waarde ze vandaag de dag nog met zich meedragen.

Musea en het behoud van christelijk erfgoed

Kunst en het christendom zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Niet in de laatste plaats omdat de kerk lang de enige opdrachtgever voor het maken van kunst was in Europa. Om die reden bestaat een groot deel van onze Europese kunstverzameling uit voorwerpen met een religieus tintje. Dit erfgoed vind je uiteraard in kerken, maar ook musea herbergen grote collecties met christelijke kunstvoorwerpen. In deze documentaire bekijken we enkele voorbeelden waar de scheidslijn tussen museum en kerk ietwat vervaagt: Museum Krona, het Heiligenbeeldenmuseum, Museum Janning en Museum de Schat van Simpelveld.

Een overzicht van andere VERDIEP aflevering vind je op ons YouTube-kanaal.

VERDIEP | Musea en het behoud van christelijk erfgoed

Het Heiligenbeeldenmuseum