Van Vlissingen Art Foundation: Rinske FormerHet eeuwige leven: wie zou dat nou niet willen? Voor altijd mooi en jong. Nooit verlies je je jeugdigheid. De één grijpt de kans op het eeuwige leven met beide handen aan, terwijl de ander deze vriendelijk afwijst. Tijdens de tentoonstelling ‘Op zoek naar Tír na nÓg’, van de fotografe Rinske Former, wordt je nog eens goed aan het denken gezet over het eeuwige leven.

Een tentoonstelling die niet plaats had kunnen vinden zonder de Van Vlissingen Art Foundation. Rinske Former ontving eerder dit jaar van hen namelijk de Van Vlissingen Art Foundation Grant. Dit is een beurs waarmee zij talentvolle hedendaagse kunstenaars willen steunen. De Van Vlissingen Art Foundation ziet het namelijk als zijn doel om (hedendaagse) kunst te bevorderen en ondersteunen. Dit doen ze door een reis weg te geven, zodat ze inspiratie op kunnen doen voor nieuw werk. Daarnaast wordt er een boek gemaakt en vindt er een tentoonstelling plaats rondom het werk van de kunstenaar.

Het menselijk bestaan

De 28-jarige fotografe is een échte moderne romanticus. Dromen bewegen haar kunstwerken dan ook voort. Voor haar afstudeerproject, in 2016, aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten (KABK) in Den Haag, deed ze veel inspiratie op uit een lang gekoesterde kinderdroom. Als kind droomde ze er namelijk van om te kunnen vliegen als een vogel. Met dit als inspiratiebron deed Rinske onderzoek naar de mogelijkheden om te vliegen. Hiervoor reisde ze naar België en Frankrijk waar ze drie mannen ontmoette met een grote passie voor het bouwen van vliegmachines. Rinske fotografeerde niet alleen de mannen en hun vliegmachines, maar ook de natuur en de plekken die geschikt zouden zijn voor het vliegen werden vastgelegd. Een ervaring die prachtige foto’s opleverde, maar Rinske er ook van overtuigde dat dromen en verlangens zelfs in de echte wereld een overlevingskans hebben.

Sindsdien maakt Rinske altijd werk waarin de dromen en verlangens van mensen centraal staan. Hiervoor maakt ze voornamelijk gebruik van fotografie, maar ook sculpturen en tekst zijn onderdeel van haar werken. In alles wat ze maakt is een gevoelig- en kwetsbaarheid aanwezig die haar onderscheidt van andere kunstenaars. Een gevoel in haar werken waarmee ze mensen hoopt te raken en zelfs hoop te bieden.

De zoektocht naar Tír na nÓg

Mythes, saga’s en volksverhalen: voor de keuze van haar reis was Rinske opzoek naar een magisch land. Dit mondde uit tot hét land wat verhalen en mythes ademt: Ierland. Tijdens haar reis naar Ierland is de fotografe via verschillende Seanchais, de Ierse benaming voor verhalenvertellers, in aanraking gekomen met een eeuwenoud Iers verhaal: Tír na nÓg. Een verhaal die vertelt over de eeuwigdurende jeugd. Een concept waar Rinske al jaren over droomt en verlangd.

Met het doel voor ogen om meer te weten te komen over het verhaal ‘Tír na nÓg’ besloot Rinske om, samen met reisgenoot en fotograaf Vivian, het verhaal achterna te reizen. Een uitgestippelde route vanaf Dublin moest Rinske en Vivian in twee weken tijd langs steden en dorpen brengen. Dit allemaal om haar eigen ‘Tír na nÓg’ te vinden.

Reis mee met Rinske Former naar de Ierse landschappen en ontdek de ware ‘Tír na nÓg’ in Den Haag. De tentoonstelling is vanaf 16 november 2019 t/m 8 december 2019 te bewonderen. Of bekijk nu de mini-docu om een diepere kijk te krijgen in het verhaal achter de prachtige foto’s van Rinske.

Promo

Mini-docu

Museum informatie

Van Vlissingen Art Foundation

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek. MuseumTV is onderdeel van Museumtijdschrift.

expand_less

buy windows 11 pro test ediyorum