Van Gogh Museum – Door de ogen van… Gershwin Bonevacia

In deze editie van Door de ogen van… neemt Gershwin Bonevacia de kijkers mee door het Van Gogh Museum in Amsterdam. Gershwin is sinds 2019 stadsdichter van Amsterdam en schrijft over uiteenlopende onderwerpen: van onderwijs en duurzaamheid tot Harry Potter en Vincent van Gogh!

Van Gogh is een zekere bron van inspiratie voor Gershwin. Niet alleen vanwege het werk dat hij maakte, maar ook vanwege zijn persoonlijkheid en filosofie.

Brieven

Gershwin dwaalt door de vaste collectie van het Van Gogh Museum en komt daar langs enkele voorwerpen die bij hem herinneringen oproepen aan zijn eigen leven. Zo staat hij stil bij de brieven die Vincent schreef aan zijn broer Theo. In die brieven komt naar voren dat Vincent en zijn broer een hechte band hadden. Maar ook schreef Vincent over de dilemma’s die hij ervoer als kunstenaar zijnde, dilemma’s die soms ook door Gershwins hoofd ronddwalen.

Reizen

Dat Vincent van Gogh veel reisde, is terug te zien in zijn schilderijen. Gershwin vindt het bijzonder om te zien op welke plekken Van Gogh geweest is en welke impact deze plekken op hem gehad hebben. Dat doet hem ook nadenken over welke impact zijn omgeving op hem en zijn werk heeft. Zo is hij deels opgegroeid in Curaçao. Wat als hij daar nog woonde in plaats van in Nederland? Hoe zou zijn schrijf- en dichtwerk er dan uitzien?

Benieuwd geworden naar Gershwins kijk op Vincent van Gogh en zijn kunst? Bekijk dan snel de mini-docu!

Van Gogh Museum
Museumplein 6
1071 DJ

info@vangoghmuseum.nl