Van Gogh keert terugLet op: deze tentoonstelling is niet meer te bezichtigen in het museum.

Op een donkere nacht in december 2002 beklommen twee dieven met een ladder het Van Gogh Museum, tikten een raam in en stalen de twee beste schilderijen die ze konden pakken (aangezien De Zonnebloemen te goed beveiligd en De Aardappeleters te groot voor het raam gat was). En dat allemaal binnen 4 minuten.

Spoel door naar een dag in september, veertien jaar later in de buurt van het Italiaanse Napels, waar de twee schilderijen per toeval werden ontdekt tijdens een inval bij de Napolitaanse Camorra – de lokale maffia. De Italiaanse Guardia di Finanza was daar opzoek naar drugs maar vond in plaats daarvan de twee schilderijen.

Terug van weggeweest

Vanaf 22 maart heeft het Van Gogh Museum Zeegezicht bij Scheveningen (1882) en Het uitgaan van de Hervormde Kerk te Nuenen (1884/85) weer tentoongesteld in de tentoonstelling ‘Van Gogh keert terug’. Beide schilderijen zijn belangrijke stukken in de collectie van het museum. Zo is Zeegezicht bij Scheveningen het enige schilderij in de museumcollectie uit Van Gogh’s periode in Den Haag (1881-1883). Het is één van de slechts twee zeegezichten die hij in zijn Nederlandse jaren schilderde en is een belangrijk voorbeeld van Van Gogh’s vroegste schilderstijl waarin hij zich al heel eigenzinnig toonde. Door de biografische lading van Het uitgaan van de Hervormde Kerk te Nuenen heeft dit schilderij een grote emotionele waarde. Het is een klein doek dat Van Gogh begin 1884 schilderde voor zijn moeder. In 1885, na de dood van zijn vader, nam Van Gogh het doek opnieuw ter hand en voegde de kerkgangers op de voorgrond toe, waaronder vrouwen met een omslagdoek die gedragen werd in tijden van rouw, wat mogelijk een verwijzing naar de dood van zijn vader is.

Ga dus snel naar het Van Gogh Museum om deze twee bijzondere schilderijen te zien voordat ze het restauratieatelier in gaan!

Kijk voor meer informatie ook op de website.

Tentoonstelling Gemist | Van Gogh keert terug

Museum informatie

Van Gogh Museum
Museumplein 6
1071 DJ
Amsterdam

(020) 570 52 00
[email protected]

Openingstijden

DagVanTot
Maandag Gesloten
Dinsdag09:0017:00
Woensdag09:0017:00
Donderdag09:0017:00
Vrijdag09:0017:00
Zaterdag09:0018:00
Zondag09:0018:00

Entreeprijzen

CategoriePrijs
Volwassenen€20.00
CJP / Student€10.00
Jeugd (tot 18 jaar), Museumkaart & BankGiro Loterij VIP-kaart Gratis
Raadpleeg de website van Van Gogh voor de actuele openingstijden. Tickets

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacy beleid.

buy windows 11 pro test ediyorum