Van fauvisme tot surrealismeLet op: deze tentoonstelling is niet meer te bezichtigen in het museum.

Van fauvisme tot surrealisme

Deze zomer organiseert het Joods Museum de tentoonstelling Van fauvisme tot surrealisme. Met de ondertitel Joodse avant-gardekunstenaars uit Hongarije. In deze tentoonstelling is het werk van negentien Hongaarse kunstenaars te zien, dat zij maakte in de eerste helft van de twintigste eeuw. Op een paar bekende kunstenaars na, zoals László Moholy-Nagy en Vilmos Huszár, is het merendeel van hen vrijwel onbekend buiten Hongarije. Hun werk is nu voor het eerst in Nederland te zien.

De kunstenaars werkten in een bloeiend artistiek klimaat in Hongarije. Het land was de eerste helft van de twintigste eeuw een ontmoetingsplaats voor kunstenaars uit Oost- en West-Europa en talloze kunststromingen kwamen hier samen. Kunstenaars experimenteerden met het fauvisme en kubisme uit Frankrijk, het futurisme uit Italië, het expressionisme uit Duitsland en het constructivisme en de cinema uit de Sovjet-Unie.

Roerige tijd in Hongarije

Het was tegelijkertijd een roerige tijd in Hongarije. Kunstenaars hadden te maken met opkomend nationalisme, de Eerste Wereldoorlog, het uiteenvallen van het Oostenrijks-Hongaarse Rijk, de Tweede Wereldoorlog en het begin van een communistisch regime. Veel kunstenaars hadden een joodse achtergrond en kregen vanaf begin jaren twintig te maken met een groeiend antisemitisme. Ze werden gedreven door een geloof in vooruitgang en een verlangen naar een rechtvaardige wereld.

De tentoonstelling

Van fauvisme tot surrealisme toont ongeveer negentig schilderijen waarin het experimenteerdrang en de verschillende stijlen van de Hongaarse kunstenaars samenkomen. Zo is te zien hoe Béla Kádár kubistische landschappen schilderde in de stijl van Chagall en hoe Armand Schönberger het nachtleven in Boedapest vastlegde in een Italiaans-futuristische stijl. Maar ook de sfeer van de tijd komt terug in de kunstwerken. Lili Ország gaf in haar kunst uiting aan de gevolgen van de Holocaust, met grimmige en donkere schilderijen.

Bekijk de korte documentaire bovenaan deze pagina. Voor meer informatie ga je naar de website van het Joods Museum.

Promo | Van fauvisme tot surrealisme

Artbite | Groenharige Monster

Tentoonstelling Gemist | Van fauvisme tot surrealisme

Museum informatie

Joods Museum
Nieuwe Amstelstraat 1
1011 PL
Amsterdam


Openingstijden

DagVanTot
Maandag11:0017:00
Dinsdag11:0017:00
Woensdag11:0017:00
Donderdag11:0017:00
Vrijdag11:0017:00
Zaterdag11:0017:00
Zondag11:0017:00

Entreeprijzen

CategoriePrijs
Volwassenen€17.00
Jongeren (13 t/m 17 jaar)€8.50
CJP/Studentenkaart€8.50
Kinderen (6 t/m 12 jaar)€4.25
Kinderen (0 t/m 5 jaar) Gratis
Tickets

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacy beleid.

buy windows 11 pro test ediyorum