Door de ogen van Delano Veira en Ninan EsajasThe Black Archives

The Black Archives is een nieuw archief met duizenden boeken, documenten en objecten die het nalatenschap zijn van zwarte schrijvers en wetenschappers.

Het historische archief richt zich voornamelijk op het koloniale verleden, het slavernijverleden en soortgelijke geschiedenissen. Loop door het archief en ontdek duizenden boeken, documenten en artefacten over Suriname, het Caribisch gebied en de Afrikaanse Diaspora in relatie tot Nederland en de rest van de wereld.

Op basis van het archief worden er allerlei activiteiten als lezingen, debatten en exposities georganiseerd.

Vereniging Ons Suriname

The Black Archives is gevestigd in het pand van ‘Vereniging Ons Suriname’ in Amsterdam. Deze vereniging bestaat dit jaar 100 jaar. Binnen die geschiedenis hebben zij een gigantische collectie van bijzondere documenten en artefacten opgebouwd. Hier zitten heel veel bijzondere verhalen tussen.

Delano Veira en Ninan Esajas zijn op dit moment twee van de bestuursleden van Vereniging Ons Suriname. In de mini-docu bekijken en bespreken ze samen verschillende stukken uit het archief.

Vereniging Ons Suriname is in 1919 opgericht. Heel weinig mensen weten dat er een honderd jarige organisatie is georganiseerd door Surinamers in Nederland. Helaas wordt er in het collectieve geheugen vaak gedacht dat zwarte mensen, waaronder Surinamers, in de jaren ’80 massaal naar Nederland zijn gekomen. Het feit dat Vereniging Ons Suriname al 100 jaar bestaat laat zien dat Surinamers al meer dan 100 jaar in Nederland zijn. Het feit dat de vereniging vanaf 1919 heeft gevochten tegen racisme laat zien dat racisme in Nederland geen nieuw debat is.

Nieuwe tentoonstelling

Delano en Ninan kijken in de mini-docu samen naar een foto uit het archief. De foto komt uit de jaren ’70 en toont een vrouw genaamd Polly Levens. Zij heeft als lid van Vereniging Ons Suriname een grote bijdrage geleverd aan het aankaarten van de positie van vrouwen in Nederland en Suriname.

Ook bekijken de twee een foto uit 1978/1979. Dit keer staan er verschillende personen op. Elk van hen is op zijn eigen manier belangrijk geweest voor Vereniging Ons Suriname. Op de foto is een tekst te zien; ‘Voor de eenheid van alle Surinamers’. Ook is er een vlag met een zwarte panter te zien. Dit was het symbool van de Black Panther Party, een Afro-Amerikaanse politieke organisatie uit de Verenigde Staten. Verder toont de foto een man die voor vele Surinamers een groot voorbeeld was; Anton de Kom. Hij was een Surinaams anti-koloniale schrijver, nationalist en verzetsstrijder tijdens de Tweede Wereldoorlog in Nederland.

Benieuwd geworden naar The Black Archives? Bekijk dan de mini-docu en bezoek vanaf 13 december 2019 de nieuwe tentoonstelling van The Black Archives genaamd ‘Vereniging Ons Suriname – 100 jaar emancipatie en strijd’.

Promo | Door de ogen van Delano Veira en Ninan Esajas

Door de ogen van Delano Veira & Ninan Esajas

Museum informatie

The Black Archives
Zeeburgerdijk 19b
1093 SK
Amsterdam

[email protected]

Openingstijden

DagVanTot
Donderdag11:0017:00
Vrijdag11:0017:00
Zaterdag11:0017:00
Rondleidingen kun je boeken door contact op te nemen met het museum. Tickets

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacy beleid.

buy windows 11 pro test ediyorum