De collectie van Teylers MuseumHet oudste museum van Nederland

Het Teylers Museum in Haarlem is het oudste museum voor kunst en wetenschap, het bestaat al zo’n 239 jaar. Pieter Teyler leefde in de tijd van de Verlichting en had veel interesse in kunst en wetenschap. Hij vond dan ook dat kennis de mensheid kon verrijken, dus legde hij op beide terreinen verzamelingen aan. De kunstcollecties werden verzameld om samen over te discussiëren bij ‘Kunstbeschouwingen’ (een traditie die nog steeds leeft bij het Teylers Museum) en om jonge kunstenaars van inspirerende voorbeelden te voorzien.

Schatkamer van kunst en wetenschap

Het museum is een schatkamer van kunst en wetenschap. De collectie bestaat uit onder andere eeuwenoude fossielen, boeken, natuurkundige apparaten en schilderijen van Hollandse meesters. Ook bezit het museum zelfs tekeningen en schetsen van grote namen als Michelangelo en Rafaël.

Collecties

De collecties werden zorgvuldig opgebouwd, beheerd en -waar nodig- gerestaureerd door de zogeheten ‘kastelein’, de beheerder van de collectie. Zoals Teyler in zijn testament verzocht, was de kastelein zelf ook kunstenaar. De Haarlemmer Wybrand Hendriks (1744-1831) was 35 jaar als kastelein aan het museum verbonden en had er ook zijn atelier.

Kijk voor meer informatie ook op de website.

Promo

Artbite

Mini-docu

The mission of MuseumTV is to introduce art and culture to the biggest audience possible. We do this on our joint video on demand platform for Dutch museums. Through our partners we bring the platform to the attention of the Dutch public actively.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
I agree with the terms and conditions and the privacy policy .