De collectie van Teylers Museum

Het oudste museum van Nederland

Het Teylers Museum bestaat al zo’n 239 jaar. Het Teylers Museum in Haarlem is het oudste museum voor kunst en wetenschap. Pieter Teyler leefde in de tijd van de Verlichting. Hij dus veel interesse in kunst en wetenschap. Hij vond dan ook dat kennis de mensheid kon verrijken, dus legde hij op beide terreinen verzamelingen aan. De kunstcollecties werden verzameld om samen over te discussiëren bij ‘Kunstbeschouwingen’ (een traditie die nog steeds leeft bij het Teylers Museum) en om jonge kunstenaars van inspirerende voorbeelden te voorzien.

Schatkamer van kunst en wetenschap

Het museum is een schatkamer van kunst en wetenschap. De collectie bestaat uit onder andere eeuwen oude fossielen, boeken, natuurkundige apparaten en schilderijen van Hollandse meesters. Ook bezit het museum zelfs tekeningen en schetsen van grote namen als Michelangelo en Rafaël. In mei 2017 opent het museum een nieuw deel waar je in de voetsporen van Einstein en Lorentz kunt treden.

Collecties

De collecties werden zorgvuldig opgebouwd, beheerd en -waar nodig- gerestaureerd door de zogeheten ‘Kastelein’, de beheerder van de collectie. Zoals Teyler in zijn testament verzocht, was de kastelein zelf ook kunstenaar. De Haarlemmer Wybrand Hendriks (1744-1831) was 35 jaar als kastelein aan het museum verbonden en had er ook zijn atelier.

Kijk voor meer informatie ook op de website.

Teylers Museum
Spaarne 16
2011 CH

info@teylersmuseum.nl