De collectie van Stadsmuseum WoerdenDeze video’s zijn mede mogelijk gemaakt dankzij de bijdrage van de Provincie Utrecht.

Het Stadsmuseum Woerden is een kleinschalig en sfeervol museum wat de lokale geschiedenis verteld en de lokale kunst laat zien. Samen met andere culturele instellingen hebben zij 42 vertellingen geselecteerd die samen Het Verhaal van Woerden vormen. Door middel van Het Verhaal van Woerden, wat is opgedeeld in verschillende thema’s, wilt het museum het de (kunst)geschiedenis van Woerden bij een groot publiek onder de aandacht te brengen.

Het Stedehuys

Het Stadsmuseum is gevestigd in het voormalig stadhuis van Woerden, wat gebouwd werd in 1501. Toen bestond het gebouw enkel uit een benedenverdieping en een zolder. In de Schout- en Schepenzaal, waar in die tijd recht werd gesproken, staat nog steeds de oude schandpaal waar veroordeelden aan de geven te schande werden gezet. In 1610 werd het stadhuis uitgebreid met een eerste verdieping. Hier kwamen toen werkvertrekken en de Vroedschapszaal. Vanaf 1889 tot 1933 werd het gebouw gebruikt als rechtbank en stadhuis. Daarna werd het ingericht als gemeentemuseum.

Romeinen

De bovenste verdieping van het Stadsmuseum biedt een collectie fraaie Romeinse bodemvondsten uit Woerden. Topstukken uit deze collectie zijn een paradehelm, bronzen olielamp, een uniek aspergemes en een zwaard. Ook is er een gratis speurtocht over de Romeinen voor kinderen. Op de plek waar zich nu het centrum van Woerden bevindt, lag ooit een Romeinse legerplaats. Deze bewaakte de noordelijke grens van het Romeinse Rijk en werd rond het jaar 40 na Chr. gebouwd.

Leo Gestel

Kunstschilder Leo Gestel was geboren in Woerden. Later vestigde hij zich als vrij kunstenaar in Amsterdam. De schilder werkte eerst op een academische en impressionistische manier. Na zijn reis naar Parijs ging hij meer de richting van het luminisme op. Ook heeft hij schilderijen gemaakt met een divisionistische, een kubistische, een expressionistische en een vlak-lineaire stijl.

Kijk voor meer informatie ook op de website.

 

logo provincie Utrecht, Utrecht, museum utrecht, MuseumTV

Promo | De collectie van Stadsmuseum Woerden

De collectie van Stadsmuseum Woerden

Museum informatie

Stadsmuseum Woerden
Kerkplein 6
3441 BG
Woerden

0348-431008
[email protected]

Openingstijden

DagVanTot
Maandag Gesloten
Dinsdag10:0017:00
Woensdag10:0017:00
Donderdag10:0017:00
Vrijdag10:0017:00
Zaterdag10:0017:00
Zondag13:0017:00

Entreeprijzen

CategoriePrijs
Volwassenen€5.5
CJP, 65+ & Biebpas€2.5
Jongeren t/m 17 jaar, Museumkaart, ICOM, Vrienden, Vereniging Rembrandt & SHHV Gratis

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacy beleid.