Sonnenborgh: leer alles over het heelalSonnenborgh is een museum en sterrenwacht in één. Sonnenborgh is een bastion uit de 16e eeuw, gebouwd om de stad Utrecht te beschermen tegen het verrijdbare kanon. Vanaf de negentiende eeuw werd het bolwerk niet meer gebruikt. De sterrenwacht werd bovenop het bastion gebouwd en gebruikt om het heelal te bestuderen.

Ontdek het museum

In Sonnenborgh is er voor alle leeftijden wat te doen! Er zijn sterrenkijkavonden, een tentoonstelling over meteorieten, verschillende telescopen en nog veel meer. Ook kan je er je feestje vieren in de sterrenwacht of een cursus sterrenkunde volgen. Zo leer je alles over het heelal!Er zijn drie telescopen te vinden, de Merz, Gala en Lunt. Met de Merz en Gala kan naar de hemel worden gekeken als het donker is. De Lunt kan gebruikt worden om de zon te bestuderen op klaarlichte dag.

Activiteiten

In Sonnenborgh bestudeerden wetenschappers vroeger de sterrenhemel. In het museum staat nog steeds de Merz-telescoop uit 1863 waarmee ze dit deden. Op een Kinderkijkavond wordt deze telescoop nog steeds gebruikt. Maar ook met nieuwere telescopen kan er naar de sterrenhemel worden gekeken. Op zondagen kan je zelfs direct naar de zon kijken met een van de grootste zonnetelescopen van Nederland. Elke eerste zondag van de maand is het Super Sunday Solar Science Show. In deze spectaculaire zonneshow kom je nóg meer te weten over de zon.

Promo

Mini-docu

Museum informatie

Sonnenborgh
Zonnenburg 2
3512 NL
Utrecht

+31 (0)30 820 1420
[email protected]

Openingstijden

DagVanTot
Maandag Gesloten
Dinsdag11:0017:00
Woensdag11:0017:00
Donderdag11:0017:00
Vrijdag11:0017:00
Zaterdag Gesloten
Zondag13:0017:00

Entreeprijzen

CategoriePrijs
Volwassenen€8.50
Kinderen 4 t/m 17 jaar, studenten & U-pas volwassenen/kinderen€5.00
Kinderen t/m 3 jaar, Museumkaart & BankGiro Loterij VIP kaart Gratis

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacy beleid.

buy windows 11 pro test ediyorum