Scheepstra KabinetDeze video’s zijn mede mogelijk gemaakt dankzij de Provincie Drenthe en het Prins Bernhard Cultuurfonds.

Scheepstra en het onderwijs

De staat van het Nederlandse onderwijs veranderd geregeld. Een aantal belangrijke ontwikkelingen vonden plaats in de tweede helft van de 19e eeuw. In 1874, bijvoorbeeld, werd het Kinderwetje van Van Houten aangenomen. Dit betekende dat kinderen tot 12 jaar niet meer in fabrieken mochten werken. Tijdens de eeuwwisselingen werd de eerste leerplichtwet hieraan toegevoegd, waardoor alle kinderarbeid legaal niet meer mogelijk was. Vanaf dan vormt een onderwijs een belangrijk onderdeel van de opvoeding van kinderen.

Auteurs Jan Ligthart en Hindericus Scheepstra vinden de inhoud van het onderwijs echter veel te droog. De boeken die kinderen moeten lezen spreken niet tot de verbeelding en missen zo vollledig hun doel. Ze besluiten om samen nieuwe boekjes te schrijven die wel interessant zijn voor kinderen. Cornelis Jetses illustreerde deze boekjes, die zeer goed werden ontvangen. De nieuwe boeken gingen over onderwerpen die kinderen aanspraken. Met name de serie boeken Dicht bij Huis speelde in op de beleefwereld van kinderen. Hierdoor werd het leren een stuk leuker en interessanter.

Ot en Sien

Scheepstra, die zelf ook leraar was, bleef doorgaan met schrijven. Zijn bekendste boekenreeks is wellicht die van Ot en Sien, twee buurtkinderen die allerlei avonturen beleven. Ook dit sprak natuurlijk erg tot de verbeelding bij kinderen. Scheepstra creëerde hiermee ook onbewust een tijdscapsule waardoor we nu een inkijkje hebben op het dagelijks huisleven tijdens het begin van de 20e eeuw.

Het Scheepstra Kabinet kun je ook als zo’n capsule zien. Het museum is ingericht als een klaslokaal waar bezoekers in contact komen met oude lesmethoden uit de tijd van Scheepstra. Zo leer je schrijven op een lei, en lees je uit de boekjes van Scheepstra. Het lokaal is gevuld met allerlei oude leesplaten en afbeeldingen. Het Scheepstra Kabinet houdt dit stukje verleden hiermee in stand.

Promo

Mini-docu

Museum informatie

Scheepstra Kabinet
Schoolstraat 1
9301 KB
Roden

088 878 9626
[email protected]

Openingstijden

DagVanTot
Maandag Gesloten
Dinsdag Gesloten
Woensdag Gesloten
Donderdag Gesloten
Vrijdag13:3016:30
Zaterdag13:3016:30
Zondag13:3016:30

Entreeprijzen

CategoriePrijs
Volwassenen€2.50
Kinderen 4 t/m 12 jaar€1.00
Kinderen t/m 3 jaar, Drente museumkaart (vrijwilliger Drentse musea) & Vrienden en begunstigers Gratis
Let op: het museum is geopend van april t/m november.

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacy beleid.