80 Jaar Oorlog – De geboorte van Nederland

Belangrijke onderwerpen

De 80-jarige oorlog is een cruciale gebeurtenis uit de geschiedenis. Het leidde namelijk tot het ontstaan van Nederland. 450 jaar geleden begon deze oorlog en het is nu voor het eerst dat de hele periode in een tentoonstelling te zien is. Onderwerpen en waarden die tijdens deze oorlog van belang waren, zijn vandaag de dag nog steeds van belang. Denk aan: identiteit, autonomie, godsdienstvrijheid en nog meer. Ontdek in de eerste zaal van de tentoonstelling meer over de periode voorafgaand aan de oorlog. Filips II werd namelijk soeverein vorst, en niet iedereen was daar even blij mee.

Splitsing binnen het land

Doordat niet iedereen even blij was met het gezag van Filips II, ontstond er een opstand tegen gezag en kerk. Deze opstand veranderde later in een burgeroorlog. Tijdens de opstand werd het namelijk duidelijk dat er veel verschil was tussen de protestanten en de katholieken. Voor de een was het woord van god het belangrijkste van het geloof, voor de ander hoorden er ook beelden en schilderingen bij. Filips II was zelf katholiek en verdedigde hun belang. De protestanten kwamen in opstand. Ze eisten meer ruimte voor hun eigen geloof en begonnen de Beeldenstorm. Tijdens de Beeldenstorm werden kerken en de beelden die erin stonden vernield. Een aantal van deze vernielde beelden zijn ook te zien tijdens de tentoonstelling.

Benieuwd hoe de oorlog eindigde, en hoe die zorgde voor een splitsing tussen het Noorden en het Zuiden? De tentoonstelling laat het hele verhaal van de oorlog zien, van begin tot eind. Dus bezoek het museum en ontdek meer over deze belangrijke gebeurtenis voor de Nederlandse geschiedenis.

Promo

Mini-docu

Rijksmuseum Amsterdam
Museumstraat 1