80 Jaar Oorlog – De geboorte van NederlandBelangrijke onderwerpen

De 80-jarige oorlog is een cruciale gebeurtenis uit de geschiedenis. Het leidde namelijk tot het ontstaan van Nederland. 450 jaar geleden begon deze oorlog en het is nu voor het eerst dat de hele periode in een tentoonstelling te zien is. Onderwerpen en waarden die tijdens deze oorlog van belang waren, zijn vandaag de dag nog steeds van belang. Denk aan: identiteit, autonomie, godsdienstvrijheid en nog meer. Ontdek in de eerste zaal van de tentoonstelling meer over de periode voorafgaand aan de oorlog. Filips II werd namelijk soeverein vorst, en niet iedereen was daar even blij mee.

Splitsing binnen het land

Doordat niet iedereen even blij was met het gezag van Filips II, ontstond er een opstand tegen gezag en kerk. Deze opstand veranderde later in een burgeroorlog. Tijdens de opstand werd het namelijk duidelijk dat er veel verschil was tussen de protestanten en de katholieken. Voor de een was het woord van god het belangrijkste van het geloof, voor de ander hoorden er ook beelden en schilderingen bij. Filips II was zelf katholiek en verdedigde hun belang. De protestanten kwamen in opstand. Ze eisten meer ruimte voor hun eigen geloof en begonnen de Beeldenstorm. Tijdens de Beeldenstorm werden kerken en de beelden die erin stonden vernield. Een aantal van deze vernielde beelden zijn ook te zien tijdens de tentoonstelling.

Benieuwd hoe de oorlog eindigde, en hoe die zorgde voor een splitsing tussen het Noorden en het Zuiden? De tentoonstelling laat het hele verhaal van de oorlog zien, van begin tot eind. Dus bezoek het museum en ontdek meer over deze belangrijke gebeurtenis voor de Nederlandse geschiedenis.

Promo

Mini-docu

promotion white museumtv playbutton museumtv

Login of registreer gratis om de volledige video te bekijken

Inloggen Registreren

Museum informatie

Rijksmuseum Amsterdam
Museumstraat 1
1071 XX
Amsterdam

+31 (0) 20 6747 000
info@rijksmuseum.nl

Openingstijden

Dag Van Tot
Maandag 09:00 17:00
Dinsdag 09:00 17:00
Woensdag 09:00 17:00
Donderdag 09:00 17:00
Vrijdag 09:00 17:00
Zaterdag 09:00 17:00
Zondag 09:00 17:00

Entreeprijzen

Categorie Prijs
Volwassenen €20.00
CJP & EYCA €10.00
T/m 18 jaar, Vrienden, Museumkaart, I Amsterdam City Card, ICOM, Amsterdamse Stadspas, Vereniging Rembrandt, KOG, VVAK & BankGiro Loterij VIP-kaart Gratis
Tickets

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less