Prints in Paris 1900 | Van elitair tot populair

Fin de siècle

Tijdens het fin de siècle (1890-1905) hing heel Parijs vol met kleurrijke affiches. Kunstenaars gebruikten hun talent niet langer alleen voor het maken van ‘hoge’ kunst, maar stortten zich ook op kunstvormen die werden gezien als ‘lager’, zoals decoratieve voorwerpen, prenten, affiches en tijdschriftillustraties met als gezamenlijk onderwerp het moderne kosmopolitische leven in Parijs. Sommige van deze prenten zijn vervolgens zo beroemd geworden dat u ze haast niet kunt vermijden als u door hedendaags Parijs loopt, denk maar aan de Le Chat Noir en Le Moulin Rouge prenten. Deze waren aan het begin van de 20e eeuw gewoon te zien op boulevards en in volkse cafés. Sommige kunstenaars maakten naast populaire affiches ook prenten in zeldzame drukken, die gretig werden bewonderd door privéverzamelaars en alleen te zien waren in exclusieve galeries. De tentoonstelling Prints in Paris 1900. Van elitair tot populair toont 250 prenten van topkwaliteit, waaronder kleurige werken van Bonnard, Chéret, Steinlen en Toulouse-Lautrec. De prenten worden voorzien van context in de vorm van schilderijen, historische foto’s, verzamelaarsmeubilair en decoratieve voorwerpen die de bezoeker meeneemt op een zintuigelijke reis door het  avant-gardistische Parijs rond 1900.

Ontdek de tentoonstelling

Het Van Gogh Museum heeft een van de meest toonaangevende collecties fin de siècle prentkunst ter wereld. Vanwege hun kwetsbaarheid worden de prenten zelden getoond. Het museum is zestien jaar bezig geweest met het verzamelen van de collectie en heeft vijf jaar diepgravend onderzoek gedaan naar de werelden van de Franse prentkunst. Het resultaat is een unieke tentoonstelling met meer dan 250 werken die in hun oorspronkelijke context worden getoond.

Prints in Paris 1900

Het overkoepelende verhaal over de Parijse prentenwereld – van elitair (de privéverzamelaar) tot populair (de massa) – is nooit eerder in een tentoonstelling verteld. Prints in Paris 1900 neemt de bezoeker mee op een reis die begint met prenten uit mondaine kunstkringen. Hierna treedt de bezoeker een heel andere wereld binnen, namelijk die van de populaire prenten voor de massa. Hier treft men de vluchtige indrukken en het visuele spektakel van het moderne leven in het publieke domein, vol kleur, licht en plezier. De artistieke affiches, bladmuziek en tijdschriftillustraties met hun felle kleuren, grote letters en krachtige silhouetten concurreren om de aandacht. Vervolgens is te zien hoe de publieke prentkunst door de elite weer terug het interieur in werd getrokken, waar ze nu ook werden opgehangen als decoratieve wanddecoratie. Ook besteedt de tentoonstelling aandacht aan de diverse prenttechnieken.

Kijk voor meer informatie en de tentoongestelde prenten ook op de website.

Promo

Artbite

Mini-docu

promotion white museumtv playbutton museumtv