preHistorisch DorpDeze video’s zijn mede mogelijk gemaakt dankzij het Prins Bernhard Cultuurfonds en het VSBfonds.

Beleef de geschiedenis alsof het gisteren was in het preHistorisch Dorp in Eindhoven. Hier reis door zes tijdperken heen: van zo’n 15.000 jaar geleden tot aan de 80 jarige oorlog.

Ontstaan van het PreHistorisch dorp

Het begon allemaal met het Prehistorisch huis dat in 1982 werd gebouwd, dit onder leiding van Anneke Boonstra. Al gauw na de bouw van het eerste boerderijtje ontstond het ijzertijdsdorpje ‘Eversham’. Het Markiezenhof is het pareltje van Bergen op zoom. Hier ontdek je de rijke geschiedenis en het belang van de stad in de geschiedenis.

Het Markiezenhof was niet altijd een hof en heeft door de tijd heen verschillende functies gehad. Het Markiezenhof ontstond aan het eind van de Middeleeuwen. Het hof was van de heren van Bergen op Zoom: Jan van Glymes II en III, vader en zoon waren beiden heer van Bergen op Zoom. Vanaf 1485 tot 1727 deed het Markiezenhof dienst als adellijk woonpaleis van de heren en later markiezen van Bergen op Zoom. Ook was het in die tijd het bestuurscentrum van het Markizaat. Het gebouw heeft zelfs gefunctioneerd als militair hospitaal van 1795-1819 en daarna nog tot 1957 als kazerne. In 1968 werd besloten het hof te veranderen in een museum en na een grote renovatie werden de deuren in 1987 geopend.

De rijke geschiedenis van het museum

In het Markiezenhof stap je niet alleen de rijke geschiedenis van het hof binnen, maar maak je ook kennis met de geschiedenis van Bergen op zoom zelf. Begin bij de Heren van Bergen op Zoom en ontdek hier waarom de heren van Bergen op Zoom later Markiezen werden genoemd. Het begint bij de opbouw van het Markiezenhof met als bewoners Jan II (1417-1494) en Jan III (1452-1532) van Glymes. De titel van markies werd door keizer Karel V in 1533 voor het eerst verleend aan Antoon van Glymes. Met de komst van de Fransen in 1795 wordt een eind gemaakt aan het gezag van de markiezen en werd het Markiezaat toegevoegd aan de Franse Republiek. Benieuwd hoe het verhaal verder gaat? Ontdek het in de Hofzaal en Stijlkamers van het Markiezenhof.
In de Blauwe zaal maak je kennis met het verhaal van Bergen op Zoom als handelsstad en vestingstad. De stad heeft zowel als handelsstad en vestingstad een belangrijke rol gespeeld in de Nederlandse geschiedenis. Neem als laatst ook een kijkje op de tweede verdieping hier leer je de geschiedenis van de jaarmarkten en wat deze betekenden in de geschiedenis van Bergen op zoom.
Nog meer te zijn in het Markiezenhof
Naast de vaste inrichting van het museum kun je ook genieten van veel tijdelijke tentoonstellingen. Van kunst tot meer geschiedenis uit Bergen op Zoom en Nederland. Ook kun je genieten van andere kunst vormen zoals muziekstukken of bekende sprekers. Nieuwsgierig geworden naar het Markiezenhof? Bekijk dan nu de mini-docu op de website. Vanaf toen stond het Prehistorisch huis bekend als Prehistorisch openluchtmuseum. In 2002 werd het museum uitgebreid met het middeleeuwse stadje ‘Endehoven’. Zo breidde het museum zich steeds meer uit tot wat nu het PreHistorisch dorp is. Een groot openluchtmuseum waarin je zes tijdvakken beleeft.

De geschiedenis komt tot leven

Reis in het preHistorisch Dorp terug de tijd in en ontmoet de bewoners van de prehistorie tot aan de middeleeuwen. Je kunt samen met de bewoners uit de middeleeuwen alledaagse activiteiten uitvoeren. Zo kom je er achter wat het verschil tussen toen en nu is, maar ook wat de overeenkomsten zijn. Maak vuur met een vuursteen, leer speer werpen en bak pannenkoeken met de Romeinen. Beleef 15.000 jaar geschiedenis in één dag.

Leuk voor jong en oud

Hoe oud je ook bent in het preHistorisch Dorp is voor iedereen iets te doen. Je kunt zelf op ontdekking gaan in de verschillende dorpen en tijdvakken. Of doe de speurtocht en ontdek verschillende activiteiten van vroeger. Of je nou van zwaardvechten, koken of spinnen houdt. Naast dat je van alles kunt leren van de inwoners van de dorpen kun je ook meedoen aan veel workshops en evenementen. Er is altijd wel wat te doen in het preHistorisch Dorp.

Promo

Mini-docu

Museum informatie

preHistorisch Dorp Eindhoven
Boutenslaan 161b
5644 TV
Eindhoven

040 - 252 22 81
[email protected]

Openingstijden

DagVanTot
Maandag Gesloten
Dinsdag10:0017:00
Woensdag10:0017:00
Donderdag10:0017:00
Vrijdag10:0017:00
Zaterdag10:0017:00
Zondag10:0017:00

Entreeprijzen

CategoriePrijs
Regulier€9.75
Kinderen t/m 3 jaar, begeleiders gehandicapten, Museumkaart & honden Gratis
Tickets

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacy beleid.