Podcast | Susan Radder in het Mariniersmuseum

In de podcast Je Eerste Keer bezoeken bekende, Nederlandse makers een museum waar zij nog nooit eerder zijn geweest. Na afloop van het bezoek gaat host Sammie van den Broek met hen in gesprek. Wat doet de collectie met ze en wat hebben ze er van opgestoken? In hoeverre kan het museum ons inspireren, verrassen of misschien zelfs wel veranderen? Je Eerste Keer is een podcast van MuseumTV in samenwerking met CJP.

Susan Radder gaat deze keer naar het Mariniersmuseum in Rotterdam. Alhoewel Susan veel moeite had met voorstellen wat ze kon verwachten van de tentoonstellingen in het museum, kijkt ze terug naar een interessante dag. Met diverse anekdotes, meer zelfkennis, de gezichten achter het Corps Mariniers en persoonlijke verhalen in haar achterhoofd verlaat ze vervolgens het Mariniersmuseum. Er wordt haar bijvoorbeeld verteld dat piraten op zee vaak een blauw zeil meenemen, welke over de boot heen gedrapeerd kan worden, om op die wijze niet gespot te kunnen worden door helikopters op zee. Een kleurenblinde piraat slaagde hier echter niet in. Hij nam namelijk een oranje zeil mee…

Wat Susan allemaal meemaakt, van een interactief schietspel tot het dragen van een veertig kilo wegende rugzak, hoor je nu in deze aflevering van Je Eerste Keer.

Hieronder kan je diverse objecten bekijken die behandeld worden in de podcast.

De helden en heldinnen van Susan Radder

In het Mariniersmuseum is momenteel een tentoonstelling te zien over helden en heldinnen in de Nederlandse geschiedenis. In gesprek met Susan blijkt dat zij het lastig vindt om aan te geven wie zij beschouwt als helden. Zo vindt zij dat vrijwilligers belangrijker zijn dan mensen die in de media profileren dat zij heldendaden verrichten. Ook vindt Susan het goed dat we de afgelopen jaren diepgaander zijn gaan nadenken over wie we beschouwen als nationale helden in Nederland. In de tentoonstelling van het Mariniersmuseum kan je nu als bezoeker jouw persoonlijke helden en heldinnen rangschikken. Deze opdracht in combinatie met de content van de tentoonstelling laat Susan nadenken over haar persoonlijke helden. Ze komt daar tot de conclusie dat dit niet echt het geval is, behalve personen in haar nabije buurt zoals familie.

Persoonlijke verhalen in het Mariniersmuseum

In de tentoonstelling genaamd Moderne Missies doen mariniers hun verhaal over ervaringen die zij hebben meegemaakt tijdens hun missies. Er is in het specifiek aandacht voor Stephan Langenberg. Hij doet zijn verhaal over een indrukwekkende ervaring gedurende zijn missie. Daar komt hij op gevaarlijk gebied waar mogelijk verschillende bermbommen aanwezig zijn. Tijdens zijn rit door dit gebied ziet hij een jonge schaapsherder lopen. Tegen de regels in laat Stephan zijn wapen achter in de auto om minder dreigend over te komen op de jonge jongen. Enkel door middel van een kleine taalkaart kan Stephan met de jongen communiceren en hem duidelijk maken dat hij gevaar loopt. Hierdoor voorkomt Stephan dat de jongen tragisch om het leven komt door contact met een bermbom.

Verhaal en object: de taalkaart

De taalkaart die Stephan gebruikte tijdens zijn missie en het verhaal hierboven is te zien in het Mariniersmuseum. Er gaan namelijk nog meel verhalen achter deze taalkaart schuil. Daarom heeft het museum een speciale tentoonstelling opgesteld over het Verhaal en object. Zo was Stephan in overtreding door onbewapend op de jongen af te stappen, of door zijn frontlinie eerst de jongen te laten benaderen. Stephan was echter bang dat hij op die manier veel tijd zou verdoen of de jongen zou afschrikken, waardoor hij over een bermbom zou lopen. Alhoewel het verhaal voor de jonge schaapsherder goed afloopt, geeft deze plek voor Stephan nog steeds een dubbel gevoel. Een jaar later komen twee van zijn collega’s namelijk in het dezelfde gebied om het leven doordat zij over een bermbom heenrijden. Deze twee jongens hebben dan dezelfde leeftijd als Susan ten tijde van haar bezoek aan het Mariniersmuseum. Het verhaal van de taalkaart maakt dan ook diepe indruk op Susan.

De verhalen en objecten raken Susan dus en zorgen ervoor dat zij meer respect heeft voor mariniers en defensie. Ze vindt het heftig om in het Mariniersmuseum van dichtbij mee te maken dat mariniers zoveel keuzes maken, die wellicht invloed hebben op veel levens, in slechts een paar seconde tijd.

Mariniersmuseum
Wijnhaven 7 - 13