Splinter Chabot in CODA 🎙️In de podcast Je Eerste Keer bezoeken bekende, Nederlandse makers een museum waar zij nog nooit eerder zijn geweest. Na afloop van het bezoek gaat host Sammie van den Broek met hen in gesprek. Wat doet de collectie met ze en wat hebben ze er van opgestoken? In hoeverre kan het museum ons inspireren, verrassen of misschien zelfs wel veranderen? Je Eerste Keer is een podcast van MuseumTV in samenwerking met CJP. Deze aflevering: een bezoek aan CODA Apeldoorn met presentator en auteur Splinter Chabot.

Bekijk hieronder de objecten die in de aflevering besproken worden. 

Van statussymbool naar museumstuk

De sieraden in de tentoonstelling All That Glitters hebben ieder hun eigen verhaal, afkomst en waarde. Een deel van de tentoonstelling is afkomstig uit de privécollectie van Jozef Wiggers, die het leuk vond sieraden te verzamelen. Zijn vrouw hield niet van sieraden en dus bleven ze ongedragen. De verzameling laat de evolutie zien van het modesieraad van statussymbool tot museumstuk. Niet alle sieraden in de tentoonstelling hebben een hoge economische waarde, maar zijn wel van historisch en cultureel belang.

Gebruiksvoorwerp

Dat sieraden niet alleen mooi kunnen zijn, maar ook een betekenis met zich mee kunnen dragen, wordt uitgebreid omschreven door Splinter Chabot wanneer hij vertelt over de verhalen achter zijn ringen. Voor hem is de ring een toegankelijk sieraad. Niet alle sieraden in de tentoonstelling zijn even toegankelijk om te dragen. Zo lijken de grote fruitstukken van Iradj Moini een lust voor het oog, maar een last voor de drager. Toch laten de foto’s in de tentoonstelling zien dat dit wel degelijk kan en dat een sieraad kan veranderen door degene die het draagt. 

Paper art

De paper art tentoonstelling laat je als bezoeker twijfelen aan de echtheid van het kunstwerk. De objecten van de tentoonstelling zijn allemaal van papier gemaakt, maar ze lijken zó echt dat je het toch even wil controleren. Al zit je er met je neus bovenop, toch betwist je de echtheid van het werk.

Wil jij ook de tentoonstelling All That Glitters terug zien? MuseumTV heeft deze vastgelegd in een video die je hier kan bekijken.

De podcast ‘Je Eerste Keer’ is geproduceerd in samenwerking met CJP en Podcast Studio Amsterdam.

CODA met Splinter Chabot

Museum informatie

CODA Apeldoorn

Openingstijden

DagVanTot
Maandag Gesloten
Dinsdag10:0017:30
Woensdag10:0017:30
Donderdag10:0017:30
Vrijdag10:0017:30
Zaterdag10:0017:00
Zondag13:0017:00

Entreeprijzen

CategoriePrijs
Regulier€10.50
Student / CJP€5.25
Museumkaart / CODA bibliotheekpas / MuseumVriendenpas / ICOM/ kinderen (t/m 5 jaar) Gratis
Tickets

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek. MuseumTV is onderdeel van Museumtijdschrift.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacybeleid.

buy windows 11 pro test ediyorum