Podcast: Jasper Gottlieb in het LAMIn deze aflevering van Je Eerste Keer zijn we met acteur en kok Jasper Gottlieb op bezoek in het LAM in Lisse. Hij laat zich zowel in als buiten de keuken inspireren door eten. Voor zijn kunst en voedsel onlosmakelijk met elkaar verbonden. Luister naar hoe hij het LAM beleeft en welke ideeën het bezoek bij hem oproepen.


Bekijk hieronder de objecten die in de aflevering besproken worden.

 

Voedsel als kunst

Het LAM in Lisse is het eerste museum in Nederland dat helemaal is gericht op food art. Alle kunstwerken in het museum hebben iets met eten te maken. De scheidslijn tussen kunst en eten kan namelijk heel klein zijn. Net zoals kunst kan eten je ontroeren of verrassen. Daarnaast kan eten esthetisch zijn, wat goed werkt als inspiratie voor een kunstwerk.

Wat heb jij gegeten?

De inspiratie die kunstenaars kunnen halen uit voedsel is onder andere goed zichtbaar in het werk van Itamar Gilboa. Hij schreef een jaar lang op wat hij allemaal at en dronk en verwerkte dit in een metershoog kunstwerk gemaakt van keramiek. Van zoutvaatjes tot flessen wijn, niks liet Itamar aan de verbeelding over. Luister de podcast en leer waarom Jasper’s kunstwerk uit ham-kaas croissants en granola zou bestaan. 

Meer dan een gerecht

Net als op kunst heeft eten een uitgebreide geschiedenis. Een gerecht zoals roti is niet zomaar een gerecht van platbrood, vlees en kruiden. Het kent verhalen die teruggaan naar de slavernij en heeft een eigen identiteit en gevoel dat, net als bij een kunstwerk, door de maker erin wordt gestopt.

 

De podcast ‘Je Eerste Keer’ is geproduceerd in samenwerking met CJP en Podcast Studio Amsterdam.

Museum informatie

LAM
Keukenhof 14
2161 AN
Lisse

0252 508 800
[email protected]

Openingstijden

DagVanTot
Maandag Gesloten
Dinsdag Gesloten
Woensdag13:0017:00
Donderdag Gesloten
Vrijdag13:0017:00
Zaterdag11:0017:00
Zondag11:0017:00

Entreeprijzen

CategoriePrijs
Volwassen€7.50
Kind€5
Het museum is toegankelijk voor rolstoel- en rollatorgebruikers. Je kunt gebruik maken van de lift. Het omliggende landgoed is op bepaalde plaatsen moeilijker begaanbaar voor rolstoel- en rollatorgebruikers. Kijk voor de actuele openingstijden op de site.

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacy beleid.