Podcast: Jasper Gottlieb in het LAM

In deze aflevering van Je Eerste Keer zijn we met acteur en kok Jasper Gottlieb op bezoek in het LAM in Lisse. Hij laat zich zowel in als buiten de keuken inspireren door eten. Voor zijn kunst en voedsel onlosmakelijk met elkaar verbonden. Luister naar hoe hij het LAM beleeft en welke ideeën het bezoek bij hem oproepen.

Bekijk hieronder de objecten die in de aflevering besproken worden.

Voedsel als kunst

Het LAM in Lisse is het eerste museum in Nederland dat helemaal is gericht op food art. Alle kunstwerken in het museum hebben iets met eten te maken. De scheidslijn tussen kunst en eten kan namelijk heel klein zijn. Net zoals kunst kan eten je ontroeren of verrassen. Daarnaast kan eten esthetisch zijn, wat goed werkt als inspiratie voor een kunstwerk.

Wat heb jij gegeten?

De inspiratie die kunstenaars kunnen halen uit voedsel is onder andere goed zichtbaar in het werk van Itamar Gilboa. Hij schreef een jaar lang op wat hij allemaal at en dronk en verwerkte dit in een metershoog kunstwerk gemaakt van keramiek. Van zoutvaatjes tot flessen wijn, niks liet Itamar aan de verbeelding over. Luister de podcast en leer waarom Jasper’s kunstwerk uit ham-kaas croissants en granola zou bestaan.

Meer dan een gerecht

Net als op kunst heeft eten een uitgebreide geschiedenis. Een gerecht zoals roti is niet zomaar een gerecht van platbrood, vlees en kruiden. Het kent verhalen die teruggaan naar de slavernij en heeft een eigen identiteit en gevoel dat, net als bij een kunstwerk, door de maker erin wordt gestopt.

De podcast ‘Je Eerste Keer’ is geproduceerd in samenwerking met CJP en Podcast Studio Amsterdam.

LAM
Keukenhof 14
2161 AN
Lisse

Dinsdag Gesloten
Donderdag Gesloten

Volwassen€7.50
Kind€5
Het museum is toegankelijk voor rolstoel- en rollatorgebruikers. Je kunt gebruik maken van de lift. Het omliggende landgoed is op bepaalde plaatsen moeilijker begaanbaar voor rolstoel- en rollatorgebruikers. Kijk voor de actuele openingstijden op de site.