Passievolle Spaanse meesters in de Hermitage

De Spaanse kunst vormt een uniek hoofdstuk in de kunstgeschiedenis. Tot en met 29 mei 2016 geven meer dan honderd topwerken een krachtig beeld in de tentoonstelling Spaanse meesters. De getoonde werken komen uit de grootste en meest diverse collectie Spaanse kunst buiten Spanje, die van de Hermitage in St.-Petersburg.

De late zestiende en zeventiende eeuw geldden als de Gouden Eeuw van de Spaanse schilderkunst, net als van de Nederlandse. In de tijd dat de Nederlanden zich tegen de Spaanse overheersing begonnen te keren, ontwikkelde Spanje zijn eigen artistieke stijl.

Spaanse meesters

Filips II gaf in 1563 opdracht tot de bouw van El Escorial. Het enorme paleis-kloostergebouw vlakbij Madrid werd versierd door grote Spaanse en Italiaanse meesters. De indrukwekkende rijkdom, vooral te danken aan de koloniale goudkoorts, bracht schilders vele opdrachten voor de koning, kerken en particulieren. De Spaanse kunst bloeide.

Wat opvalt in de werken van de grote Spaanse meesters is een schitterende samenkomst van het spirituele en het theatrale. Beïnvloed door de Italianen ontwikkelden El Greco, Ribera en Zurbarán een herkenbare Spaanse eigenschap, met nog sterkere licht-donkercontrasten. In hun werken kwam het temperament en de trots van Spanje duidelijk terug. Murillo en de toonaangevende Velázquez voegden daaraan hun eigen handschrift toe en kwamen tot nieuwe hoogtepunten. Later trad het al even indrukwekkende talent Goya in hun voetsporen met een confronterend realisme. Beroemd zijn ook zijn aangrijpende grafiekseries, waarvan meesterlijke prenten te zien zullen zijn over de verschrikkingen van Napoleon’s bezetting van Spanje.

De negentiende- en twintigste-eeuwse schilders zetten de traditie voort met een eigen blik op de maatschappij, die de zonnige Spaanse cultuur, maar ook de duistere kanten van de geschiedenis weerspiegelen.

Kijk voor meer informatie ook op de website.

Hermitage Amsterdam
Amstel 51
1018 EJ

Dag Van Tot