Pareltje: Tapijtmuseum GenemuidenTapijtmuseum Genemuiden, opgericht in 1985, vertegenwoordigt een ontwikkeling van vijf eeuwen vloerbedekking. De vaste opstelling gaat over de pioniers van de Genemuider vloerbedekkingindustrie. Er worden ook wisseltentoonstellingen georganiseerd. Deze gaan over deelfacetten uit de vaste collectie. De opstelling bevat tevens audiovisuele elementen die mede het verhaal over de wereldindustrie van het tapijt vertellen.

Collectie tapijtmuseum Genemuiden

Alle innovaties worden toegelicht aan de hand van de vele gereedschappen en werktuigen. Ook worden deze gedemonstreerd. Zo was het pennenraam een weeftoestel, bestaande uit stalen pennen die kokosmatten produceerde. Hierbij stond men tegenover elkaar te weven in fabrieken. Deze en andere machines konden nu ook vele patronen aanbrengen. Na de handweefgetouwen kwamen de machinale, waardoor de productie enorm opliep. Verder toont het museum een veelzijdige collectie aan vloerbedekking, zoals biezenmatten, kunstgras, rolmatten, vlechtmatten, kokosmatten en deurmatten.

Mattenproductie

Rond 1500 werden in Genemuiden de eerste matten gemaakt van de biezen die groeide aan de Zuiderzee. Dit gebeurde met het mattenraam waar veel van in omloop waren. De mattenproductie leefde door de jaren heen dan ook enorm in de regio. In 1858 was 60 procent van de Genemuider inwoners actief in de mattenindustrie, waaronder 50 kinderen.

Met de intrede van de Genemuidermat omstreeks 1900, ontstonden er meer fabrieken en werd de status en het loon van de arbeider vergroot. Bij het maken van deze matten deden de vrouwen en kinderen het voorwerk door de strengen de vlechten, waarna ze verwerkt werden tot matten. Na de eerste Wereldoorlog werd het product kokos toegevoegd aan de industrie. Toen Koningin Beatrix in 1988 Genemuiden bezocht bestond de gehele Koninklijke stadsroute met oranje tapijt.

Vandaag de dag is de tapijtindustrie in Genemuiden nog steeds levendig: 90 procent van alle vloerbedekking in Nederland wordt gemaakt door Genemuider ondernemers. Ze produceren maar liefst 750 strekkende kilometer tapijt per week naar landen over de hele wereld.

Kijk voor meer informatie ook op de website.

Promo

Artbite

Mini-docu

Museum informatie

Tapijtmuseum Genemuiden
Klaas Benninkstraat 2a
8281 ZX
Genemuiden

038 385 59 23
[email protected]

Openingstijden

DagVanTot
Maandag Gesloten
Dinsdag13:3016:30
Woensdag Gesloten
Donderdag Gesloten
Vrijdag Gesloten
Zaterdag13:3016:30
Zondag Gesloten

Entreeprijzen

CategoriePrijs
Personen > 13 jaar€4.5
Groep vanaf 4 personen p.p.€4.00
Kinderen 4 t/m 12 jaar€2.5

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacy beleid.