Pareltje: Oyfo TechniekmuseumOyfo

Oyfo, voormalig Techniekmuseum HEIM, heeft zich sinds zijn oprichting ingezet voor het behoud van ’technisch cultureel erfgoed’. Vele machines die ooit draaiden in regionale fabrieken, zijn dankzij het museum gered van de ondergang. Grote machinebouwers uit Hengelo zoals Stork, Heemaf en Hazemeyer zijn sterk vertegenwoordigd in Oyfo.

Het museum is onderverdeeld in verscheidene ruimtes, ieder met zijn eigen soort techniek. Op de begane grond zie je de oorsprong van de Twentse nijverheid. Doordat vroeger de lonen in Oost-Nederland lager waren dan in het ‘rijke westen’ verschoof de textielmarkt richting Twente.

Wat is er te zien?

Waar het eerst handwerk was met houten spin- en weefmachines ontwikkelde het dankzij de industriële revolutie naar grote machines. Deze werden aandreven door stoom en later elektriciteit. Al deze machines staan in het Oyfo en werken allemaal nog! Op sommige dagen, Doe en Draaidagen, worden de machines weer opgestart. Bezoekers kunnen dan zien hoe deze machines hun ‘werk’ deden. Vrijwilligers, die vroeger nog in de fabrieken hebben gewerkt, laten deze machines vol passie weer draaien. Zij zorgen ook voor het onderhoud.

Een verdieping hoger is er aandacht voor meer hedendaagse techniek. Zo zie je de ontwikkeling van de telefoon en krijg je uitleg over hoe radar werkt. Daarnaast is er aandacht voor de keerzijde van al deze technische ontwikkelingen. De uitstoot van alle fabrieken zorgt voor opwarming van de aarde. Op een wereldbol kun je verschillende klimaatontwikkelingen projecteren.

Op de bovenste etage zijn etalages vol kleine testjes. Deze leren je hoe verscheidene natuurkundige wetten werken. Dit ‘doe-gedeelte’ is heel leuk en leerzaam voor kinderen!

Kijk voor meer informatie ook op de website.

Deze video’s zijn onderdeel van een reeks waarin kleinere museumpareltjes in Nederland worden vastgelegd door jonge, opkomende filmmakers.

Promo

Mini-docu

Artbite

Museum informatie

Oyfo Techniekmuseum
Floris Hazemeijerstraat 300
7555 RJ
Hengelo

074-2430054
[email protected]

Openingstijden

DagVanTot
Maandag10:0021:00
Dinsdag10:0021:00
Woensdag10:0021:00
Donderdag10:0021:00
Vrijdag10:0021:00
Zaterdag10:0017:00
Zondag10:0017:00

Entreeprijzen

CategoriePrijs
4 - 17 jaar€9.50
Vanaf 18 jaar€12.50
Kinderen t/m 3 jaar & Museumkaart Gratis
Kijk voor de actuele openingstijden op de website van het museum.

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacy beleid.