Pareltje: Museum Wierdenland – Weelderige Wierde

Museum Wierdenland

In Noord-Groningen vind je Museum Wierdenland. Dit archeologische museum vertelt de geschiedenis van het ontstaan van terpen en wierden. Naast de vaste tentoonstelling heeft het museum regelmatig tijdelijke tentoonstellingen over kunst, het liefst over het lokale landschap.

De vaste tentoonstelling vertelt het verhaal over het leven op de wierde in de Ijzertijd, Romeinse tijd en de Middeleeuwen. Bijzonder: Museum Wierdenland ligt midden in het gebied wat ze behandelen. Vanuit het museum loop je zo de natuur in. Zo ligt de wierde ‘De Bouwerd’ direct achter het museum. Deze wierde is de vindplaats van een dubbel paardengraf met hond.

Weelderige Wierde

Deze zomer (2017) is de tentoonstelling Weelderige Wierde te zien. Een expositie volledig in het teken van de lokale schilder Matthijs Röling. Heel lokaal, want Röling woont op 300 meter van het museum. Ooit kwam Röling er voor de rust en de vrijheid. Hij besteedde veel tijd aan zijn tuin. Na verloop van tijd liet hij het varen en transformeerde hij zijn moestuin tot een weelderige tuin. Zijn immense en lommerrijke tuin is als een micronatuurgebied. Vol vogels en schuilplaatsen voor kleine dieren. De tuin van Röling en andere tuinen staan centraal in de tentoonstelling. Vele werken zijn nog nooit tentoongesteld. Een unieke expositie met schilderijen uit de periode 1972 tot 2009.

De tentoonstelling Weelderige Wierde zet ook aan tot actie. Met de huidige trend van verstening van de tuinen is er steeds minder flora en fauna te vinden in de Groningse achtertuin. Aan de hand van de schilderijen krijgt de bezoeker tips om meer groen toe te voegen aan de tuin en de biodiversiteit daarin te verbeteren.

Geïnspireerd door de Italiaanse Renaissance  en mythologische thema’s is Röling uitgegroeid tot een boegbeeld van de hedendaagse figuratieve Nederlandse schilderkunst. Daarnaast is hij een van de grondleggers van het Noordelijk Realisme.

Een bezoek aan de tuin van Matthijs Röling is mogelijk. Houd de agenda van Museum Wierdenland in de gaten om te ontdekken wanneer zijn tuin open is.

Kijk voor meer informatie ook op de website.

Promo

Artbite

Mini-docu

Museum Wierdenland
Van Swinderenweg 10
9891 AD
Ezinge

info@wierdenland.nl

Dinsdag11:0017:00

Vanaf 19 jaar€6.00
T/m 18 jaar, studenten & CJP€2.5
Museumkaart & donateurs Gratis
Let op: in het laagseizoen (november t/m maart) is het museum op dinsdag t/m zondag van 13:00 tot 17:00 uur geopend.