Pareltje: Museum StaphorstMuseum Staphorst

Museum Staphorst biedt u volop de gelegenheid om het cultuurrijke heden en verleden van Staphorst te ontdekken. Het museum is gevestigd in een traditioneel gebouwde boerderij, die op een typisch Staphorster manier is ingericht. Het woongedeelte bevindt zich nog in oude staat en in het gedeelte dat vroeger de stal was, vindt u een (wisselende) expositie waar streekdracht, sieraden en volkskunst tentoongesteld worden.

Staphorst staat bekend om de kleurrijke klederdracht die nog altijd gedragen wordt door een groot aantal inwoners. In het museum bevindt zich daarom een aanzienlijke collectie klederdracht. Daarbij horen ook de prachtige gestipte mutsen en zilveren oorijzers. Het voorhuis van Museum Staphorst is op authentieke wijze ingericht: het meubilair heeft de warme kleuren die zo typerend zijn voor Staphorst en de kasten liggen vol met uniek materiaal. En omdat het museum gehuisvest is in een oude boerderij, zijn er ook objecten die herinneren aan de tijd waarin de boerderij nog een echt boerenbedrijf was.

Staphorst en Oranje

Naast de vaste collectie zijn er ook tijdelijke tentoonstellingen in Museum Staphorst. Namelijk “Staphorst en Oranje” en “Van traditioneel houtambacht naar modern houtbedrijf”. Respectievelijk gaan deze over de gemeente Staphorst en haar van oudsher warme band met het Koningshuis en  houtambachten, die veel boeren vroeger parttime uitoefenden als een aanvulling op hun inkomsten uit het boerenbedrijf, waaruit diverse grote moderne innovatieve bedrijven zijn ontstaan.

Het museum bezoeken met kinderen

Museum Staphorst biedt daarnaast ook een educatieve route voor kinderen. In deze route zijn een aantal activiteiten, bedoeld om meer kinderen op een speelse en educatieve manier te laten kennismaken met het museum en met de Staphorster cultuur en tradities. Oud Hollandse spellen in de kinderruimte, een speurtocht en ook de schommel en een hinkelbaan, zijn hier voorbeelden van. Maar natuurlijk is er ook een touchscreen met een aantal spelletjes, afgestemd op Staphorst.  In het museum zelf is ook nog een “speulhuussie” te zien, de eenvoudige manier waarop je in de vijftig/zestiger jaren met weinig middelen je eigen speelhoekje creëerde.

Kijk voor meer informatie ook op de website.

Deze video’s zijn onderdeel van een reeks waarin kleinere museumpareltjes in Nederland worden vastgelegd door jonge opkomende filmmakers.

Promo

Artbite

Mini-docu

Museum informatie

Museum Staphorst

Openingstijden

DagVanTot
Maandag Gesloten
Dinsdag10:0017:00
Woensdag10:0017:00
Donderdag10:0017:00
Vrijdag10:0017:00
Maandag10:0017:00

Entreeprijzen

CategoriePrijs
Regulier€7.50
Kinderen (6 t/m 12 jaar)€5.00
Kinderen (t/m 5 jaar) Gratis
Museumkaart Gratis

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek. MuseumTV is onderdeel van Museumtijdschrift.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacybeleid.

buy windows 11 pro test ediyorum