Pareltje: Museum StaphorstMuseum Staphorst

Museum Staphorst biedt u volop de gelegenheid om het cultuurrijke heden en verleden van Staphorst te ontdekken. Het museum is gevestigd in een traditioneel gebouwde boerderij, die op een typisch Staphorster manier is ingericht. Het woongedeelte bevindt zich nog in oude staat en in het gedeelte dat vroeger de stal was, vindt u een (wisselende) expositie waar streekdracht, sieraden en volkskunst tentoongesteld worden.

Staphorst staat bekend om de kleurrijke klederdracht die nog altijd gedragen wordt door een groot aantal inwoners. In het museum bevindt zich daarom een aanzienlijke collectie klederdracht. Daarbij horen ook de prachtige gestipte mutsen en zilveren oorijzers. Het voorhuis van Museum Staphorst is op authentieke wijze ingericht: het meubilair heeft de warme kleuren die zo typerend zijn voor Staphorst en de kasten liggen vol met uniek materiaal. En omdat het museum gehuisvest is in een oude boerderij, zijn er ook objecten die herinneren aan de tijd waarin de boerderij nog een echt boerenbedrijf was.

Staphorst en Oranje

Naast de vaste collectie zijn er ook tijdelijke tentoonstellingen in Museum Staphorst. Namelijk “Staphorst en Oranje” en “Van traditioneel houtambacht naar modern houtbedrijf”. Respectievelijk gaan deze over de gemeente Staphorst en haar van oudsher warme band met het Koningshuis en  houtambachten, die veel boeren vroeger parttime uitoefenden als een aanvulling op hun inkomsten uit het boerenbedrijf, waaruit diverse grote moderne innovatieve bedrijven zijn ontstaan.

Het museum bezoeken met kinderen

Museum Staphorst biedt daarnaast ook een educatieve route voor kinderen. In deze route zijn een aantal activiteiten, bedoeld om meer kinderen op een speelse en educatieve manier te laten kennismaken met het museum en met de Staphorster cultuur en tradities. Oud Hollandse spellen in de kinderruimte, een speurtocht en ook de schommel en een hinkelbaan, zijn hier voorbeelden van. Maar natuurlijk is er ook een touchscreen met een aantal spelletjes, afgestemd op Staphorst.  In het museum zelf is ook nog een “speulhuussie” te zien, de eenvoudige manier waarop je in de vijftig/zestiger jaren met weinig middelen je eigen speelhoekje creëerde.

Kijk voor meer informatie ook op de website.

Deze video’s zijn onderdeel van een reeks waarin kleinere museumpareltjes in Nederland worden vastgelegd door jonge opkomende filmmakers.

Museum informatie

Museum Staphorst
Gemeenteweg 67
7951 CE
Staphorst

+31 (0)522 462526
info@museumstaphorst.nl

Openingstijden

Dag Van Tot
Maandag Gesloten
Dinsdag 10:00 17:00
Woensdag 10:00 17:00
Donderdag 10:00 17:00
Vrijdag 10:00 17:00
Maandag 10:00 17:00

Entreeprijzen

Categorie Prijs
Volwassene €5.00
Kinderen 6-12 jaar €2.50
Rolstoelgebruikers €2.50
Groepen t/m 24 personen p.p. €5.00
Groepen vanaf 25 personen p.p. €3.50
Let op: van 1 november t/m 23 maart op woensdagmiddag van 13.00 uur tot 17.00 uur & op zaterdag van 10.00 uur tot 16.00 uur geopend.

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less