Pareltje: Museum PalthehofTemidden in een bosrijke omgeving ligt Museum Palthehof. Het museum dankt zijn naam aan de familie Palthe, grondbezitter van Nieuwleusen tot 1928. In de loop der jaren zijn diverse objecten uit dit dorp en omstreken verzameld en geschonken aan de Historische Vereniging Ni’jluusn van vrogger. De vereniging opende in 1998 het museum, waarmee de collectie 20e-eeuwse gebruiksvoorwerpen toegankelijk werd voor publiek.

Overijsselse gemoedelijkheid

Wanneer u het Museum Palthehof bezoekt komt u thuis in een boerenkeuken, sfeervolle kamers en een schoolklas. Behalve de vaste opstelling, bestaande uit onder meer kledingstukken en boerengereedschappen, wordt er gewisseld in de museumpresentaties. Zo kan een topstuk of het werk van een beeldend kunstenaar worden uitgelicht. Hierin worden ook schenkingen van omwonenden meegenomen, die met passie en vakmanschap gerestaureerd worden en vervolgens opgenomen in de collectie. Een typisch voorbeeld hiervan zijn de Union fietsen die uit deze streek komen. Verder wordt de algehele geschiedenis van Nieuwleusen verteld in een diaklankbeeld.

Een kijkje in de keuken

De inventarissen van ambachtelijke bedrijfjes bieden een kijkje in het (werk)leven van de Nieuwleusener. Ook de maquettes van o.a. een Nieuwleusener boerderij en een schip dat zijn lading turf vervoerde door het kanaal Demesvaart laten zie hoe het er aan toe ging in de 20e eeuw. Ook kunt u zelf bladeren door doop-, trouw- en overlijdensboeken en fotoboeken vol oude school- en groepsfoto’s. Voor kinderen is er ook genoeg te doen: zowel binnen als buiten zij oudhollandse spelletjes te doen, zoals steltlopen, hinkelen en hoepelen.

Kijk voor meer informatie ook op de website.

Deze video’s zijn onderdeel van een reeks waarin kleinere museumpareltjes in Nederland worden vastgelegd door jonge opkomende filmmakers.

Promo

Artbite

Mini-docu

Museum informatie

Museum Palthehof
Westeinde 3
7711 CH
Nieuwleusen

0529 485 255
[email protected]

Openingstijden

DagVanTot
Maandag Gesloten
Dinsdag Gesloten
Woensdag13:3017:00
Donderdag13:3017:00
Vrijdag13:3017:00
Zaterdag13:3017:00
Zondag13:3017:00

Entreeprijzen

CategoriePrijs
Volwassenen€3.5
Jongeren tot 16 jaar en 65+€2.00
Kinderen tot 6 jaar Gratis

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacy beleid.

buy windows 11 pro test ediyorum