Pareltje: Museum het Oude Raadhuis in Urk

Het Raadhuis

Urk wordt wel de parel van Flevoland genoemd. Het voormalige eiland Urk heeft meer dan 1000-jarige geschiedenis, een prachtige historische dorpskern met karakteristieke groene gevels. Maar in museum Het Oude Raadhuis in Urk kom je geen luxe artikelen tegen. Het ademt vooral de sfeer van soberheid. Het weerspiegelt de strijd van het bestaan in de kleine, tochtige vissershuisjes. Je vindt er de alledaagse gebruiksvoorwerpen uit het huishouden, maar ook gereedschappen en artikelen zoals je die toentertijd in de kleine winkeltjes kon kopen. Het museum heeft ook een kunstcollectie die Urk als onderwerp heeft. Kunstenaars bezochten Urk vooral in de tijd toen het nog een eiland was, op zoek naar het authentieke leven. Waar het leek alsof de tijd had stilgestaan. Een ervaring die je ook opdoet als je rondloopt in Museum Het Oude Raadhuis.

De visserij

De visserij was en is de grootste bron van inkomsten voor de Urkers. Ze visten op de Zuiderzee en de Noordzee met hun zeilbotters. Na de afsluiting van de Zuiderzee in 1932 en de latere inpoldering in 1939, bleef Urk een vissersplaats. De Urkers toonden zich altijd vooruitstrevend. Ze liepen voorop bij het ontwikkelen en uitproberen van nieuwe technieken. Urk heeft nog steeds de grootste Noordzeevloot van ons land en ook de grootste visafslag van ons land staat op Urk. In het museum neemt de visserij dan ook een prominente plek in. Met behulp van scheepsmodellen wordt de ontwikkeling van de visserij weergegeven en worden ook diverse technieken uitgebeeld.

De collectie

De collectie van het museum wordt door een groep enthousiaste vrijwilligers van de Vereniging Vrienden van Urk samen met de gemeente in stand gehouden. Zij zetten zich met volle overgave in om de historie van Urk te bewaren. Zo beheren ze een grote fotocollectie en gebruiksvoorwerpen uit vroeger dagen. Deze collectie breidt zich nog steeds uit en veel hiervan vinden we terug in het museum. Zo zien we onder meer een volledig ingerichte kapperszaak, de oude trouwzaal en het interieur van oude winkeltjes waar je nog snoep kon kopen voor een cent. Alles tot in detail nagebouwd.

Kijk voor meer informatie ook op de website.

Deze video’s zijn onderdeel van een reeks waarin kleinere museumpareltjes in Nederland worden vastgelegd door jonge opkomende filmmakers.

Museum het Oude Raadhuis
Wijk 2-2