Pareltje: Museum BussemakerhuisTwents textiel

Het Bussemakerhuis vertegenwoordigt een stuk Twents textiel verleden en behoort daarom tot het Cultureel Erfgoed van Borne. Het Bussemakerhuis schetst de rijke historie van de Bornse linnengeschiedenis in de 18 en 19e eeuw.

Deze Bornse linnengeschiedenis wordt duidelijk gemaakt door middel van verschillende centrale thema’s. Zo staan onder andere de thema’s ‘Wat is linnen?’, ‘Wat is een fabrikeur?’ en hoe de linnenhandel in Twente werkte centraal in de vaste tentoonstelling van het museum. Ook wordt er belicht hoe het arme Borne uitgroeit vanaf het eind van de 17e eeuw tot een belangrijk textielcentrum in Twente.

In Museum Bussemakerhuis kunt u zien hoe van vlas linnen werd geweven. Het hele proces komt aan bod, van het oogsten van de vlasplant tot het weven zelf. Vrijwilligers laten dan ook op de honderden jaren oude handweefgetouwen alle bewerkingen zien die nodig waren om tot de geweven doeken te komen.

Het Bussemakerhuis, in haar huidige vorm, dateert uit 1779 en is een Rijksmonument. Het pand is grotendeels in oorspronkelijke staat en is het enige overgebleven fabrikeurshuis in Nederland. Oftewel een huis waarin men linnen handelden, en soms ook zelf weefde.

De Bussemakers

De Bussemakers behoorden tot de doopsgezinde gemeente. Doopsgezinden koesterden het ideaal van een leven van soberheid en zuiverheid en dit wordt ook weerspiegeld in het huis, bijv. in de inrichting. Nadat de laatste Bussemakers echter het huis hadden verlaten is het pand een langere periode verhuurd aan particulieren. In 1956 is de stichting Bussemakerhuis opgericht en werd eigenaar van het pand evenals van de klopjeshuizen in Borne. Sinds begin jaren 90 is het Bussemakerhuis opengesteld voor publiek en kunt u er als bezoeker op eigentijdse wijze een blik op de historie van de Bornse linnen-geschiedenis en de familie Bussemaker werpen.

Kijk voor meer informatie ook op de website.

Deze video’s zijn onderdeel van een reeks waarin kleinere museumpareltjes in Nederland worden vastgelegd door jonge opkomende filmmakers.

Promo

Artbite

Mini-docu

Museum informatie

Museum Bussemakerhuis
Ennekerdijk 11
7622 ED
Borne

074 2669636
info@bussemakerhuis.nl

Openingstijden

DagVanTot
Maandag Gesloten
Dinsdag13:3017:00
Woensdag13:3017:00
Donderdag13:3017:00
Vrijdag13:3017:00
Zaterdag13:3017:00
Zondag13:3017:00

Entreeprijzen

CategoriePrijs
Regulier€6.00
Kinderen t/m 12 jaar, Museumkaart & Vrienden Gratis

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacy beleid.