Pareltje: Museum BelvédèreMuseum Belvédère

Museum Belvédère werd op 24 november 2004 geopend door koning Beatrix. Het was een project van Thom Mercuur, Sjoerd de Vries en Boele Bregman waar het trio al jaren mee bezig was. Het museum ligt midden in het prachtige Parkgebied Oranjewoud en het toont de bezoeker met name moderne en eigentijdse kunst uit Friesland. Deze kunst wordt vervolgens in directe relatie gebracht met beeldende kunst uit Nederland en Vlaanderen. Het accent ligt op kunstwerken die relaties aangaan met het omliggende landschap.

Belangrijkste schilderijen

Het museum biedt ook een mooi restaurant dat uitkijkt over een prachtig landschap. Hierdoor beleef je kunst op een heel andere manier. In het museum komt de bezoeker voornamelijk Friese schilderijen tegen. Er is echter een belangrijk stuk dat juist van een kunstenaar buiten Friesland komt. Namelijk De Rode Stiervan Tinus van Doorn. Dit imposante schilderij was geschilderd tijdens de crisis naar aanloop van de Tweede Wereldoorlog. Hij voelde zich hierdoor namelijk vastgeketend en symboliseert dat in het in schilderij.

Tot de vaste collectie van Museum Belvédère behoren onder andere werken van Jan Mankes, Hendrik Werkman, Thijs Rinsema, Jean Brusselmans, Jan Altink, Gerrit Benner, Willem Hussem, Roger Raveel, J.C.J. Vanderheyden en Robert Zandvliet.

Kijk voor meer informatie ook op de website.

Deze video’s zijn onderdeel van een reeks waarin kleinere museumpareltjes in Nederland worden vastgelegd door jonge opkomende filmmakers.

Promo

Artbite

Mini-docu

Museum informatie

Museum Belvédère
Oranje Nassaulaan 12
8448 MT
Heerenveen-Oranjewoud

0513-644999
[email protected]

Openingstijden

DagVanTot
Maandag Gesloten
Dinsdag11:0017:00
Woensdag11:0017:00
Donderdag11:0017:00
Vrijdag11:0017:00
Zaterdag11:0017:00
Zondag11:0017:00

Entreeprijzen

CategoriePrijs
Volwassenen€12.00
CJP€7.2
Studenten€6.00
Kinderen t/m 12 jaar, Museumkaart, Vereniging Rembrandt & ICOM Gratis

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacy beleid.