Pareltje: Molenmuseum de ValkVraag een buitenlander waar hij Nederland mee associeert en je hebt een grote kans dat hij over de molens begint. Het oer-Hollandse werktuig is dan ook al eeuwenlang in ons straatbeeld te vinden. We weten bijna allemaal wel wat de functie van een molen was, maar hoe werkte dat nou precies en wat is de geschiedenis achter dit Nederlandse icoon? Molenmuseum de Valk in Leiden heeft alle antwoorden.

Traditionele molenaarswoning

Het museum is toepasselijk gevestigd in één van de twee stellingmolens die nog overgebleven zijn in Leiden. Hier kan je op de benedenetage zien hoe een traditionele molenaarswoning eruit zag, de laatste bewoner leefde daar tot 1963. Ook is hier de zondagskamer te zien. Deze fraai aangeklede kamer met schilderijen op de muur werd vroeger gebruikt voor speciale gelegenheden of voor onderlinge gezelligheid. Wat hoger is er een film te zien waarin de geschiedenis van de molen wordt vertoond. Er is ook een tentoonstelling over de geschiedenis van musea in Leiden en dan specifiek over De Valk zelf. De derde etage staat in het teken van de belangrijkste functie van de molen: het malen. Er wordt in detail uitgelegd hoe dit het vermalen van graanproducten precies in zijn gang ging.

Wat is er te doen?

Tot slot kan de bezoeker naar het dak van de molen waar men een prachtig uitzicht over Leiden heeft. Ook zie je hier van dichtbij de molenwieken op en neer gaan.

Het museum is erg populair bij toeristen: rond de 70% van de bezoekers komt uit het buitenland. Verder worden er ook vaak schooluitjes georganiseerd waar kinderen zelf aan de slag kunnen met het malen van meel.

Kijk voor meer informatie ook op de website.

Mini-docu

Museum informatie

Molenmuseum de Valk
2e Binnenvestgracht 1
2312 BZ
Leiden

071 - 516 5353
[email protected]

Openingstijden

DagVanTot
Maandag Gesloten
Dinsdag10:0017:00
Woensdag10:0017:00
Donderdag10:0017:00
Vrijdag10:0017:00
Zaterdag10:0017:00
Zondag13:0017:00

Entreeprijzen

CategoriePrijs
Volwassenen€5.00
Kinderen 0 t/m 5 jaar Gratis
Kinderen 6 t/m 15 jaar€2.5
CJP€3.00

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacy beleid.