De collectie van het Koninklijk Eise Eisinga PlanetariumIn de korte documentaire De collectie van het Koninklijk Eise Eisinga Planetarium zie je de hoogtepunten van het Koninklijk Eise Eisinga Planetarium in Franeker. Weet je nog niet zeker of je het museum wil bezoeken? Laat je dan overtuigen door de bovenstaande video. Wil je meer leren over het wiskundig genie van Eise Eisinga? Ook dan is de korte documentaire over het Koninklijk Eise Eisinga Planetarium het kijken waard.

Het verhaal achter de collectie van het Koninklijk Eise Eisinga Planetarium

In de voormalige werkplaats van Eise Eisinga kun je kennismaken met het beroep dat Eisinga uitoefende voordat hij sterrenkundige werd: wolkammer. Sterrenkunde en wiskunde waren toentertijd slechts zijn hobby. Op basis van zelfstudie schreef hij al op vijftienjarige leeftijd een wiskundeboek. Twee jaar later rondde hij een boek over sterrenkunde af. Tot op de dag van vandaag toont het planetarium de actuele stand van de planeten. De planeten van het Planetarium bewegen namelijk in dezelfde tijd rond de zon als de echte planeten: Mercurius bijvoorbeeld in 88 dagen, de aarde in een jaar en Saturnus zelfs in meer dan 29 jaar! Het planetarium loopt door middel van een indrukwekkend raderwerk van houten hoepels en schijven, met tienduizend handgesmede spijkers als tanden. Een slingerklok en negen gewichten drijven dit geheel aan.

Voor meer informatie over het gemaal bezoek je de website van het museum. Ben je benieuwd naar welke andere musea je in de omgeving van het planetarium in Franeker treft? Ga dan naar dit handige museumoverzicht

De collectie van Koninklijk Eise Eisinga Planetarium

In het kort | Planetarium

Museum informatie

Koninklijk Eise Eisinga Planetarium

Openingstijden

DagVanTot
Maandag11:0017:00
Dinsdag10:0017:00
Woensdag10:0017:00
Donderdag10:0017:00
Vrijdag10:0017:00
Zaterdag10:0017:00
Zondag11:0017:00

Entreeprijzen

CategoriePrijs
Volwassenen€6.00
Kinderen (4 t/m 13 jaar) & CJP€5.00
Kinderen t/m 3 jaar Gratis

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek. MuseumTV is onderdeel van Museumtijdschrift.

expand_less

buy windows 11 pro test ediyorum