In 2017: een bezoek aan KazemattenmuseumDe bunkers van de Afsluitdijk

De bunker werd gebouwd om de Afsluitdijk te beschermen tegen vijandelijke aanvallen. Dit was nodig, omdat dit de enige zwakke plek was in de Hollandse Waterlinie. Tijdens de Tweede Wereld oorlog werd de vesting op de proef gesteld, maar de manschappen hielden dapper stand. Sinds 1985 wordt het verhaal van de heftige meidagen verteld in het Kazemattenmuseum.

Naast het museum kunnen bezoekers ook een rondleiding door de Kazematten krijgen, de tegen vijandelijk vuur gedekte en van schietgaten voorziene ruimtes voor de opstelling van een vuurwapen. Hierbij ga je door de loopgraven naar de vijf beroemdste Kazematten. Tijdens de rondleiding vertelt de gids de verhalen over die eerste dagen in mei. Zo komt de Blitzkrieg, de hulp van een Kanonneerboot en het Friese verzet aan bod.

Naast de originele bunkers bouwden de Duitsers van 1942 extra verdedigingswerken erbij als onderdeel van de Atlantikwall. Die verdedigde de kust van Noorwegen tot Spanje. Maar ook daarna bleef de Kazematten een belangrijk complex, want voordat er NAVO basissen kwamen in Duitsland was dit een belangrijke basis. Ook ten tijde van het hoogte punt van de koude oorlog.

In 2016 heeft het museum deels een make-over gehad. Hierdoor wordt het verhaal chronologisch verteld aan de hand van beeldmateriaal. Ook dit jaar zal weer een deel van het museum een opknapbeurt krijgen zodat bezoekers meer zelfstandig over het terrein kunnen lopen.

Kijk voor meer informatie ook op de website.

Deze video’s zijn onderdeel van een reeks waarin kleinere museumpareltjes in Nederland worden vastgelegd door jonge opkomende filmmakers.

Promo

Artbite

Mini-docu

Museum informatie

Kazemattenmuseum
Afsluitdijk 5
8752 KP
Kornwerderzand

0517-579453
[email protected]

Openingstijden

DagVanTot
Maandag Gesloten
Dinsdag Gesloten
Woensdag10:0017:00
Donderdag10:0017:00
Vrijdag10:0017:00
Zaterdag10:0017:00
Zondag11:0017:00

Entreeprijzen

CategoriePrijs
Volwassenen€8
Kinderen 4 t/m 12 jaar€4
Museumkaart & Veteranenpas Gratis

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacy beleid.

buy windows 11 pro test ediyorum