Pareltje: In het hart van de Renaissance – Rijksmuseum Twenthe

Rijksmuseum Twenthe

Rijksmuseum Twenthe is gevestigd in de oude woning van Baron Jan Bernard van Heek. Hij vergaarde zijn rijkdom in de textiel industrie. In 1927 doneerde de Baron het gebouw en zijn privécollectie aan de overheid, waardoor het een nationaal museum werd. Helaas is het gebouw in 2000 ernstig beschadigd door de vuurwerkramp, waardoor het museum bijna een jaar haar deuren moest sluiten om de reparaties te voltooien. Gelukkig waren er geen kunststukken beschadigd in de ramp en kunt u nog steeds alle stukken die dit Pareltje in haar collectie heeft bekijken.

Het museum is namelijk in bezit van een groot scala aan kunst. Zo is Rijksmuseum Twenthe in bezit van een grote collectie van prachtige dierenschilderijen gemaakt door onder andere Friedrich Wilhelm Kuhnert, Carl Rungius en Bruno Liljefors. In de collectie zitten ook veel stukken uit de 17e eeuw, middeleeuwse boeken en religieuze voorwerpen en een paar schilderijen van impressionisten van de late 19e eeuw. Rijksmuseum Twenthe is het enige museum in Noord- en Oost-Nederland dat zo’n rijke collectie heeft dat het het hele verhaal van de beeldende en toegepaste kunst kan tonen. Een ongebroken lijn, van de middeleeuwen tot en met de 21ste eeuw.

In het hart van Renaissance

De tentoonstelling, “In het hart van de Renaissance”, focust juist op de werken uit deze periode. U kunt onder andere enkele van de allergrootste kunstenaars van de Italiaanse renaissance zien in Enschede. In samenwerking met de Pinacoteca Tosio Martinengo in Brescia organiseert Rijksmuseum Twenthe de tentoonstelling van vijfenveertig topstukken van zestiende-eeuwse Italiaanse schilderkunst. Behalve werk van de beroemde schilders uit Rome en Venetië, biedt de expositie een ruime keuze van hier minder bekende, maar onweerstaanbaar aantrekkelijke schilderijen van meesters uit Noord-Italië. Voor het eerst wordt in Nederland een groep Noord-Italiaanse renaissanceschilderijen getoond.

Als je benieuwd bent geworden kun je snel de video van MuseumTV’s bezoek aan het museum bekijken om alvast een impressie te krijgen.

Kijk voor meer informatie ook op de website.

Deze video’s zijn onderdeel van een reeks waarin kleinere museumpareltjes in Nederland worden vastgelegd door jonge opkomende filmmakers.

Promo

Artbite

Mini-docu

Rijksmuseum Twenthe