Pareltje: Ikonenmuseum KampenIkonenmuseum Kampen is gevestigd in het klooster dat ooit deel uitmaakte van het convent van de Minderbroeders. Het heeft veel verschillende diensten en organisaties gehuisd. In 2005 werd het echter particulier eigendom. Destijds kreeg namelijk de Alexander Stichting de mogelijkheid om er het Ikonenmuseum Kampen te vestigen. Het gebouw heeft daarmee na 425 jaar opnieuw een religieuze bestemming gekregen. Oosters orthodoxe religieuze afbeeldingen, de ikonen, hangen nu in de slaapkamers van de katholieke monniken. En dat in een stad die bekend staat als een protestants bolwerk!

Ikonen van over heel de wereld

Ook al telt Nederland een aantal musea op het gebied van christelijke en religieuze kunst, het Ikonenmuseum Kampen onderscheidt zich door alleen ikonen te tonen. In het museum ontdekt u wat een ikoon is en welke stijlen er zijn. Zo kunt u er houten ikonen, bronzen reisikonen en kruizen uit de 15e tot de 19e eeuw bezichtigen. Deze komen ondere andere uit Rusland, Griekenland, Bulgarije, Roemenië en Ethiopië. Een voorproefje van de collectie kan alvast op MuseumTV gevonden worden.

Collectie

De vaste tentoonstelling van het Ikonenmuseum Kampen bestaat uit ongeveer 170 ikonen uit de collectie van de Alexander Stichting. De ikonen worden regelmatig in wisseltentoonstellingen vanuit nieuwe invalshoeken gepresenteerd. Daarnaast wordt de presentatie van de permanente collectie twee keer per jaar gecombineerd met een tijdelijke tentoonstelling. Zo stond 2011 in het teken van een bijzondere expositie van Ethiopische ikonen. Ook waren er exposities van Russische taferelen en sprookjes op lakdozen.

Kijk voor meer informatie ook op de website.

Deze video’s zijn onderdeel van een reeks over kleinere museumpareltjes in Nederland. Ze worden vastgelegd door jonge opkomende filmmakers.

Promo

Artbite

Mini-docu

Museum informatie

Ikonenmuseum
Buiten Nieuwstraat 2
8261 AV
Kampen

(038) 385 84 83

Openingstijden

DagVanTot
Maandag Gesloten
Dinsdag Gesloten
Woensdag11:0017:00
Donderdag11:0017:00
Vrijdag11:0017:00
Zaterdag11:0017:00
Zondag Gesloten

Entreeprijzen

CategoriePrijs
Vanaf 13 jaar€9.5
Museumkaart, t/m 12 jaar & vrienden Gratis

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacy beleid.