Pareltje: Grammofoonmuseum



Het Grammofoonmuseum in Nieuwleusen beheert 300 vierkante meter aan authentieke geluidsapparatuur, zoals te beluisteren grammofoons. De verzameling is bijeengebracht door Jelle Bos en gevestigd in het souterrain van zijn woning. In de jaren ’50 was een grammofoon nog iets magisch: dat had niet iedereen, aldus de conservator die er in die tijd zelf een bouwde. In het museum wordt ingegaan op het ontstaan, de werking en de historische context van de geluidsspelers.

Marry had a little lamb

De geschiedenis van het geluid begon in 1877 met de eerste geluidsopname van Thomas Alva Edison. Hij ontwierp de fonograaf en kwam erachter dat door trillingen putjes in het bladtin van zijn model gegraveerd werden. Hij sprak een kinderrijmpje in, waarbij de naald in het ritme van zijn stemtrillingen putjes in de folie maakte. Bij het verplaatsen van de naald klonk uit de trechter “Mary had a little lamb”. Men kon het niet geloven en zijn laboratorium werd overspoeld met nieuwsgierigen. Een jaar later vraagt Edison patent aan op zijn uitvinding.

Het luisterende hondje

Maar het apparaat had niet zoveel mogelijkheden. In 1888 kwam de concurrent van de fonograaf op de markt: Berliner’s grammofoon, dat een tienjarige ontwikkeling was geweest. De eerste grammofoonopnames waren akoestisch, dat wil zeggen dat de trilling van de naald rechtstreeks in de grammofoonplaat gegraveerd werd. De grammofoonplaten konden, afhankelijk van de doorsnee, maximaal 3 of 4 minuten spelen. Edison’s bekende beeldmerk werd het luisterende hondje uit 1901. Dit hondje zat met zijn oor voor de hoorn en luisterde naar de stem van zijn overleden baas, ging het het verhaal.

Vanaf 1925 kwamen er ook elektriciteit, versterkers en microfoons aan te pas, dat zorgde voor een zekere kwaliteitsverbetering. In 1945 kwamen de langspeelplaten als voorloper van de de digitale muziek die rond 1980 ontstond.

De collectie

De vele antieke muziekspelers variëren van de kleinste reisgrammofoon ter wereld tot en met een twee meter hoge jukebox uit 1908. Verder zijn er speeldozen, radio’s, bandrecorders, microfoons en andere toebehoren. Daarmee is een museumbezoek naar Nieuwleusen interessant voor zowel jong als oud, zeker vanwege de terugkerende populariteit van de vinyl platen.

Kijk voor meer informatie ook op de website.

Promo

Artbite

Mini-docu

Museum informatie

Grammofoonmuseum
De Smeule 3
7711 BC
Nieuwleusen


Entreeprijzen

CategoriePrijs
Regulier€6.50
Kinderen tot 12 jaar€4.50
Let op: het museum is enkel op afspraak te bezoeken op elke doordeweekse dag. (ook 's avonds)

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacy beleid.

buy windows 11 pro test ediyorum