Pareltje: Enters erfgoed: Klompen, Zompen, OudheidHet Enters Erfgoed wordt ontsloten in een drietal musea. Het klompenmuseum toont de historie van het Enterse klompenmaken. Het Zompenmuseum vertelt hoe het vrachtvervoer verliep. De Oudheidskamer gaat in op de personen achter deze producties aan de hand van hun klederdracht en snoepgoed.

Van boom tot klomp

Het Klompenmuseum Sköpke vertelt het verhaal van de vele klompenmakerijen in Enter. Nog steeds worden hier klompen gemaakt en als bezoeker krijg je dit dan ook stapsgewijs gedemonstreerd. Beginnend bij een wilg of populier, wordt uiteindelijk een ‘boorkeutel’ gemaakt. Hierna wordt de klomp geperfectioneerd tot een voetbed. Elke streek had zijn eigen model.

Door de dras

Jarenlang was Enter een echt zompen- en schippersdorp. Zompen zijn schuiten die grond geschikt maken als bouw- of akkerland. Deze typische vrachtboten werden gemaakt op de Enterse scheepswerven. Ze waren van groot belang voor Twente. Hier vond namelijk de textielindustrie plaats. Bij gebrek aan wegen, waren de boten hard nodig om geld te verdienen. Door de platte bodem konden de zompen varen in de ondiepe, modderige heidevelden.

Het Zompenmuseum toont dit alles aan de hand van één van de laatste overgebleven zompen en de collectie bijbehorende gereedschappen.

Boterballen en zuurstokken

In het vroegere dorpsboerderijtje ‘Oudheidkamer Buisjan’ beleeft u hoe de Enternaren zich kleedden. Zo kunnen bezoekers de klederdracht aanpassen. Er zijn diverse rolmutsen en knipmutsen te zien. Hoe meer kant deze bevatten, hoe rijker de boerin was.

De naam van het museum is te herleiden tot Jan Scholten die altijd een jasje, een ‘buis’ op z’n Enters, droeg. Ook authentieke producten uit de jaren ’50 en oude materialen van schoenmaker Philippi worden getoond.

Na het bezoeken van het Enters Erfgoed strijkt u neer op het terras van de Oudheidkamer. Hier kijkt u onder het genot van een kopje koffie met krentenwegge uit op de grootste klomp van Nederland.

Kijk voor meer informatie ook op de website.

Promo

Artbite

Mini-docu

Museum informatie

Enters Erfgoed: Klompen, Zompen en Oudheid

Openingstijden

DagVanTot
Maandag13:0016:30
Dinsdag13:0016:30
Woensdag13:0016:30
Donderdag13:0016:30
Vrijdag13:0016:30
Zaterdag13:0016:30
Zondag Gesloten

Entreeprijzen

CategoriePrijs
Volwassenen€4.00
Kinderen t/m 12 jaar€1.50

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacy beleid.