Pareltje: Edams MuseumNiet alleen van de buitenkant een bezienswaardigheid: binnen vindt u een gevarieerde collectie met verrassende details. Het museum neemt u mee in de rijke historie van Edam: scheepsbouw, keramische industrie, architectuur, notabele families en het gewone dagelijkse leven. De collectie bestaat onder andere uit schilderijen, prenten en een verzameling van objecten van de familie Boot. Het Edams Museum heeft twee locaties: het Steenen Coopmanshuys en het Stadhuis.

Het Steenen Coopmanshuys

Het Steenen Coopmanshuys werd rond 1550 gebouwd en was het eerste stenen koopmanshuis van Edam en is prominent gelegen aan de Damsluis. Het was voor Edam in die tijd een bijzonder ‘rijk’ huis. Zeldzaam zijn de natuurstenen kozijnen in de voorgevel, de muren van baksteen en een verdieping. In 1893 werd het zeer vervallen pand door de gemeente aangekocht om als museum te worden ingericht. Het pand werd gerestaureerd door de architect Pierre J.H. Cuypers onder meer bekend door zijn ontwerpen van het Rijksmuseum en Centraal Station van Amsterdam.

Drijvende kelder

Heel speciaal aan het Steenen Coopmanshuys is zijn ‘drijvende kelder’, een waterdichte gemetselde bak die op het grondwater drijft en dus op en neer beweegt. Het huis is hier tot in het buitenland bekend om! Bezoekers kunnen ook in de opening naar de kelder met de voet op de drijvende kelder duwen om de bak van 3x3x2meter te laten bewegen en het water te horen klotsen.

Stadhuis

De tweede locatie is het Stadhuis. Hoewel Edam al in 1357 stadsrechten kreeg, dateert het stadhuis uit 1737. Het is gebouwd in wat wel Lodewijk XIV-stijl wordt genoemd; zwaar, pompeus en symmetrisch. Op de eerste verdieping is de dependance van het Edams Museum. In twee monumentale stijlkamers met prachtig uitzicht over Edam is ieder jaar een wisselexpositie te zien. In de rijk gedecoreerde hal boven is ook de museumwinkel gevestigd.

Kijk voor meer informatie ook op de website.

Promo

Artbite

Mini-docu

promotion white museumtv playbutton museumtv

Login of registreer gratis om de volledige video te bekijken.

Inloggen Registreren

Museum informatie

Edams Museum
Damplein 8
1135 ZL
Edam

0299 351513
info@edamsmuseum.nl

Openingstijden

Dag Van Tot
Maandag Gesloten
Dinsdag 10:00 16:30
Woensdag 10:00 16:30
Donderdag 10:00 16:30
Vrijdag 10:00 16:30
Zaterdag 13:00 16:30
Zondag 13:00 16:30

Entreeprijzen

Categorie Prijs
Volwassenen (vanaf 18 jaar) €5.00
65+ €4.00
Kinderen 13 t/m 17 jaar €3.00
Kinderen t/m 12 jaar, Museumjaarkaart, Vereniging Rembrandt & Vrienden Gratis

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less