Ontmoet RembrandtHet gebruik van licht

Rembrandt schilderde, tekende en maakte veel etsen. Om te kunnen blijven oefenen en experimenteren met verschillende technieken, emoties en houdingen schilderde hij vooral zichzelf. Kenmerkend aan zijn werk is de manier waarop hij licht gebruikte. Hij deed dit anders dan andere schilders. Rembrandts portretten waren levendig, ontroerend en vernieuwend.

Veel zelfportretten

Toen Rembrandt 21 jaar was, maakte hij een van zijn eerste zelfportretten. Hij heeft zichzelf zo’n 80 keer geschilderd, getekend en geëtst. Maar waarom schilderde hij vooral zichzelf? Een belangrijke reden hiervoor, was dat het gebruik van modellen veel duurder was. Daarnaast deed hij dit in het begin vooral om te blijven oefenen met houdingen, emoties en uitdrukkingen. En om te kunnen experimenteren met kleding, licht en verschillende schilder- en tekentechnieken.

Is het kennen van Rembrandts levensverhaal nodig om zijn werk mooi te vinden? Dat niet per se, maar het draagt wel bij aan het beter kunnen begrijpen van zijn werken. Hij kreeg veel opdrachten van rijke burgers en was de meest gevraagde portretschilder van Amsterdam. Rond 1640 kreeg Rembrandt zijn grootste opdracht.

De schutterij van Amsterdam

Rembrandt was in zijn tijd een van de meest gevraagde portretschilders en kreeg rond 1640 een grote opdracht. Namelijk het afbeelden van de schutterij van Amsterdam. De meeste schilders zouden ervoor kiezen om de leden van de schutterij allemaal op dezelfde hoogte en in hetzelfde licht af te beelden, maar Rembrandt deed dit niet. Hij koos ervoor om zijn eigen schilderstijl aan te houden en maakte er een prachtig en bijzonder werk van: De Nachtwacht. Er is genoeg te ontdekken in dit grote werk. Wist je bijvoorbeeld dat Rembrandt zichzelf ook een plekje op het doek heeft gegeven?

De tentoonstelling Alle Rembrandts was in het Rijksmuseum te bewonderen van 15 februari tot en met 10 juni 2019. Heb je ‘m gemist? Geen zorgen, in de bovenstaande video kun je de tentoonstelling herbeleven.

Promo | Ontmoet Rembrandt

Ontmoet Rembrandt

Museum informatie

Rijksmuseum Amsterdam
Museumstraat 1
1071 XX
Amsterdam

+31 (0) 20 6747 000
[email protected]

Openingstijden

DagVanTot
Maandag09:0017:00
Dinsdag09:0017:00
Woensdag09:0017:00
Donderdag09:0017:00
Vrijdag09:0017:00
Zaterdag09:0017:00
Zondag09:0017:00

Entreeprijzen

CategoriePrijs
Volwassenen€20.00
CJP & EYCA€10.00
T/m 18 jaar, Vrienden, Museumkaart, I Amsterdam City Card, ICOM, Amsterdamse Stadspas, Vereniging Rembrandt, KOG, VVAK & BankGiro Loterij VIP-kaart Gratis
Van 3 april t/m 28 augustus 2020 is het Rijksmuseum geopend op vrijdagavond! Het museum, café en de winkel zijn dan open van 9 tot 21 uur. Voor deze dagen gelden de gewone prijzen en entreetickets. Er zijn Nederlandse en Engelstalige rondleidingen. In het café kunnen bezoekers terecht voor een borrel of diner. Reserveren wordt aangeraden. Tickets

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacy beleid.

buy windows 11 pro test ediyorum