De collectie van het Nationaal OnderduikmuseumNationaal Onderduikmuseum

Het Nationaal Onderduikmuseum in Aalten vertelt het verhaal van gewone burgers in een ongewone tijd; de Tweede Wereldoorlog. Deze verhalen van gewone mensen zijn bijzonder omdat er zoveel onderduikers in de achterhoek verstopt zaten. Vooral in Aalten. Één op de vijf was daar onderduiker. Ook zaten er in Aalten evacués uit Scheveningen. Zij moesten weg uit Scheveningen vanwege de Atlantic Wall van de nazi’s.

Onderduikplek

In het museum is een originele onderduikplek te bewonderen. Als bezoeker kun je er ook in. Op deze manier ervaar je hoe benauwd het was om op een onderduikplek te verblijven. De onderduikers die hier hebben gezeten waren vooral ‘Arbeidseinsatz’ weigeraars die doorgingen naar een echte onderduikplek. Voor Joodse onderduikers was het echt een stuk gevaarlijker, vooral op boerderijen. In Varsseveld hebben heel veel Joden als onderduiker gezeten. Verhalen over hoe onderduikers bij verschillende families verstopt zaten, worden in het museum verteld.

Scheveninger kamer

Het museum heeft ook een Scheveningerkamer. Hier kun je zien hoe de evacués uit Scheveningen leefden. Het verhaal over de evacués uit Scheveningen gaat zo; nazi’s wilden de kust versterken, daarom moesten de bewoners van Scheveningen weg. Men dacht dat vissers en boeren wel bij elkaar zouden passen en daarom werden ze naar Aalten verwezen. De Scheveningers kwamen ook bij mensen thuis waar ook onderduikers zaten.

Een van de verhalen gaat over een onderduiker – een Arbeidseinsatz weigeraar – die ontsnapt is aan een razzia. Dit deed hij door zich te vermommen als vrouw en samen met de vissersvrouwen de kerk te verlaten. Veel andere mannen zijn tijdens deze razzia wel opgepakt en afgevoerd naar kampen.

Verzet

In het museum ervaar je ook de mensen van het verzet. Een daarvan is Hendrik Jan Wikkerink, ook wel Ome Jan. Hij was tijdens de Tweede Wereldoorlog een leider van de Aaltense verzetsbeweging en districtshoofd van de Landelijke Organisatie voor Hulp aan Onderduikers.

Escape Room

In de Escape Room voor de Vrijheid ben je als bezoeker een uur lang op de vlucht voor een onbekende vijand. Het gaat hierbij heel erg om hoe het is om opgesloten te zitten en hoe je samen moet werken om uit een bepaalde situatie te komen.

Promo | het Nationaal Onderduikmuseum

De collectie van het Nationaal Onderduikmuseum

Museum informatie

Nationaal Onderduikmuseum

Openingstijden

DagVanTot
Maandag Gesloten
Dinsdag10:0017:00
Woensdag10:0017:00
Donderdag10:0017:00
Vrijdag10:0017:00
Zaterdag10:0017:00
Zondag13:0017:00

Entreeprijzen

CategoriePrijs
Volwassenen€9.50
Jongeren (13 t/m 17 jaar) / CJP / Student€6.00
Kinderen (4 t/m 12 jaar)€4.50
Museumkaart / ICOM / kinderen (t/m 3 jaar) / veteranen Gratis
Tickets

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacybeleid.

buy windows 11 pro test ediyorum