De collectie van Nationaal Fietsmuseum VeloramaNationaal Fietsmuseum Velorama

Het Nationaal Fietsmuseum Velorama in Nijmegen toont de geschiedenis en (sociale) ontwikkeling van de fiets. Het Museum heeft een uitgebreide collectie aan historische exemplaren.

Loopfiets

De loopfiets (1816 – 1940/1945) was het eerste exemplaar van de fiets en werd uitgevonden door Karl Drais. Op de loopfiets fiets zitten nog geen pedalen. Je moet erop zitten en dan een loopbeweging maken. Op die manier kom je vooruit. De loopfiets heeft eigenlijk wel wat gelijkenissen aan een paard. Het heeft namelijk teugels, die als een soort achterrem dienen. Meneer Drais noemde zijn eigen uitvinding een ‘Laufmachine’. Van alle kanten keken mensen af van deze Laufmachine en begonnen eigen versies van de loopfiets te maken.

Het heeft nog veertig jaar geduurd voordat mensen in Frankrijk bedachten om het voorwiel van de fiets te voorzien van pedalen op de vooras.

Velocipède

De Velocipède (1825 – 1865) komt uit de driewielerperiode en vierwielerperiode die aansloot op de periode van de loopfiets. Deze fiets heeft een trapaandrijving en pedalen. De trappers hebben gewichten die ervoor zorgen dat wanneer je de berg afgaat, je altijd je voeten op de trappers kunt leggen. Wanneer je de berg af gaat gaan de trappers veel te hard rond om je voeten erop te kunnen zetten. Daarom zit er voorop de fiets een zogenoemde ‘snor’ waar je je voeten op kunt leggen.

De Velocipède heeft zich later verder ontwikkeld; het voorwiel werd groter en het achterwiel werd kleiner. Uiteindelijk komt hier de ‘Hoge Bi’ uit. De Hoge Bi is eigenlijk alleen voor mensen die minstens twee meter lang zijn. Hoe hoger het wiel, hoe langer je moet zijn. Het wiel werd groter gemaakt, zodat je verder weg bent wanneer je één keer rond trapt. Verder heeft de fiets twee remmen, sterke spaken en een opstap. Later zijn er nog dingen aan de Hoge Bi toegevoegd om hem veiliger te maken.

Bijzondere fietsen

Nationaal Fietsmuseum Velorama heeft ook een paar hele bijzondere fietsen in hun collectie. Deze zijn als bezoeker natuurlijk te bewonderen.

Fiets Koning Willem II

Koning Willem II kreeg deze fiets van zijn gemalin Anna Paulowna. Het is een fiets zonder trappers, een oud model dus.

Fiets Koningin Wilhelmina

De fiets die Koningin Wilhelmina gebruikt heeft is een omafiets. Deze gebruikte tijdens haar laatste levensjaren die ze op Paleis het Loo heeft doorgebracht.

Racefiets Wim van Est

Wim van Est deed in 1951 mee aan de Tour de France, waarbij hij tijdens de afdaling van de Aubisque een stuurfout maakte en met fiets en al in de diepte viel. Hij overleefde het en is toen met fietsbanden naar boven getakeld. Zijn fiets is niet meer te bereiden, maar nog wel te zien in het museum!

Promo

Mini-docu

Museum informatie

Nationaal Fietsmuseum Velorama
Waalkade 107
6511 XR
Nijmegen

024 - 322 58 51
[email protected]

Openingstijden

DagVanTot
Maandag10:0017:00
Dinsdag10:0017:00
Woensdag10:0017:00
Donderdag10:0017:00
Vrijdag10:0017:00
Zaterdag10:0017:00
Zondag11:0017:00

Entreeprijzen

CategoriePrijs
Volwassenen€6.00
Kinderen t/m 13 jaar€4.00
Senioren 65+€5.00
Mindervaliden€5.00
Gezinskaart€15.00
LET OP! Gesloten op: 1 januari (Nieuwjaarsdag), Nijmeegse Vierdaagse, 25 en 26 december (Kerstdagen) Tickets

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacy beleid.