Museumhuizen | Huis van RavesteynOp de Prins Hendriklaan 112 in Utrecht is Huis Ravesteyn te vinden. Dit huis is gebouwd door Sybold van Ravesteyn, een Nederlandse architect. Van Ravesteyn had een grote kennis van gewapend beton. In het begin leek hij een aanhanger van het nieuwe bouwen, maar al vroeg experimenteerde hij met barokke krullen en andere ronde vormen die met die stroming contrasteerden.

In 1921 werd hij architect voor de Nederlandse Spoorwegen. Hij heeft meerdere stations gebouwd, maar velen zijn afgebroken. In Nederland staat hij bekend als de architect waarvan waarschijnlijk de meeste gebouwen zijn gesloopt.

Eigen huis

Spoorwegarchitect Van Ravesteyn, ontwierp deze villa in 1932 voor zichzelf. Hij experimenteerde met een vrijere vormgeving en introduceerde golvende lijnen en krullende vormen. Geheel tegen de principes van het Nieuwe Bouwen, waarvan de leden zijn uitbundigheid en liefde voor ornamenten niet altijd konden waarderen. Veel van zijn ontwerpen ontkwamen niet aan de slopershamer. Gelukkig is dít pareltje wel behouden.

Van Ravesteyn benutte een driehoekig perceeltje dat overbleef nadat een aannemer een rij traditionele jaren dertig huizen had gerealiseerd. Op het taps toelopende stuk grond paste geen standaard woning meer. Maar daar wist de architect wel raad mee. De gele bakstenen van zijn huis waren afdankertjes van de Spoorwegen.

Het was de droom van Van Ravesteyn om zijn eigen woonhuis te veranderen in een museumhuis. Mensen denken dat dit komt, omdat zo veel van zijn gebouwen zijn gesloopt. Als museumhuis staat dit huis nog in volle glorie te pronken en als bezoeker kun je een kijkje nemen in het huis wat nog vol staat met de originele meubels. Kom daarom vooral langs en ontdek hoe het leven in Huis van Ravesteyn was!

Promo

Mini-docu

Museum informatie

Museumhuizen
Herengracht 172
1016 BP
Amsterdam

020-5210630
[email protected]

Museumhuizen is een initiatief van Vereniging Hendrick de Keyser. Onder museumhuizen vallen verschillende huizen, hierdoor verschillen de openingstijden en adressen per huis. Op de site van Museumhuizen kom je meer te weten.

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacy beleid.

buy windows 11 pro test ediyorum