MuseumbitesMuseumbites

Museumbites is een platform waarop korte filmpjes worden geplaatst. Hierin nemen we jullie mee naar verschillende tentoonstellingen en musea. Deze filmpjes worden namelijk door én voor de jeugd gemaakt. Allemaal om de kijker een beter beeld van een museum of tentoonstelling te geven dus. We zijn bezoek geweest op een aantal locaties. Te weten, Museum Volkenkunde in Leiden, het Amsterdam Museum en het Prinsenhof in Delft. In de filmpjes komen opvallende zaken voorbij zoals een jurk gedragen door Marilyn Monroe in het Prinsenhof in Delft ter ere van haar 90ste verjaardag.

Van Gogh Museum

In deze artbite gaat Flor van MuseumTV naar het Van Gogh Museum in Amsterdam. Het museum staat helemaal in het teken van de wereldberoemde Nederlandse schilder Vincent van Gogh. Vaak lopen toeristen gelijk naar de bekendste werken, maar hier kunnen de toeristen kiezen tussen de vele hoogtepunten. We zien niet alleen schilderijen in chronologische volgorde want er wordt ook context gegeven door middel van tekeningen, schetsen en brieven. Het is een ruim museum waar op een leuke manier gebruik gemaakt wordt van technologie.

Tassenmuseum

Tassen zijn voor velen onmisbaar en daarom gaat Samuel met MuseumTV op pad naar dit unieke museum. Wanneer je uitstapt met de tram op het Rembrandtplein ben je er zo. In het museum vind je de meest uitgebreide tassencollectie ter wereld. Wat Samuel erg mooi vond was het contrast tussen de tassen uit 1500 in het begin en met de moderne tassen aan het eind van de tentoonstelling erg mooi. Ook zaten er meer verhalen achter de tassen dan hij had verwacht.

Museum van de Twintigste Eeuw

Het museum stelt voorwerpen tentoon die het leven van de afgelopen eeuw in beeld brengt. De verschillende kamers zijn ingericht per decennium van de 20ste eeuw. De kans is groot dat je hier de fondueset waar je moeder nog mee gegeten heeft of de stofzuiger die je opa heeft gebruikt ziet. Het museum wordt hierdoor ook wel een feest der herkenning genoemd. Momenteel is er een tentoonstelling die zich richt op het fenomeen ‘Star Wars’. Ontdek het zelf in dit museum en kruip achter de Millenium Falcon.

Museum Volkenkunde

Overal ter wereld dragen mensen veren. Het zit verwerkt in kleding, hoofdbedekkingen en allerlei soorten accesoires. Het is tijdloos en zelfs de grootste designers maken er gebruik van. In de tentoonstelling ‘Wereld van Veren’ wordt de bijzondere verencollectie tentoongesteld. Krijg snel een korte impressie van deze interessante tentoonstelling met deze museumbite.

Marinus Boezem

Boezem gebruikt de Oude Kerk als decor en inspiratiebron voor zijn nieuwe tentoonstelling. Overal in de kerk liggen gebroken spiegels. De spiegels liggen als vallende sterren op de grond van de Oude Kerk. Ze weerspiegelen het Middeleeuwse geweld en daarmee ook de gefragmenteerde geschiedenis van de Oude Kerk zelf. Er hangt ook een soort doolhof van stof in de kerk. Wanneer je daardoor heen loopt, krijg je een heel mooi perspectief van de kerk. Wie naar boven loopt naar de nok krijgt daar een prachtig uitzicht.

Universum Theo Jansen

In deze museumbite gaat Simone van MuseumTV naar de tentoonstelling ‘Universum Theoo Jansen’ in het Prinsenhof in Delft. Jansen maakte een nieuwe diersoort die op zichzelf kan leven. Deze is ook niet gemaakt van vlees maar plastic. Het enige wat zij nodig hebben om te leven is wind. Alle dieren die in de tentoonstelling te zien zijn, zijn volgens de theorie van Jansen dood maar tijdens kleine demonstraties worden ze weer tot leven gewekt. Simone vond de tentoonstelling erg speciaal want het is niet doorsnee en ze had het ook nog nooit eerder gezien.

Beeld en Geluid

Simone van MuseumTV gaat naar een tentoonstelling in Beeld en Geluid over YouTube en al je favoriete vloggers. Naast de vaste tentoonstelling over radio en televisie kom je er hier achter hoe YouTube werkt. Elke maand wordt weer een ander thema in beeld gebracht zoals bijvoorbeeld gaming of mode. Word jij de nieuwe Enzo Knol? Doe ervaring op in deze tentoonstelling!

Rijksmuseum van Oudheden

In deze museumbite gaat Stephanie naar het Rijksmuseum gericht op oudheden in Leiden. Zij ging naar een tentoonstelling over de Koninginnen van de Nijl. Deze expo vertelt het verhaal van de koninginnen van de farao’s. De tentoonstelling bestaat uit 300 topstukken. Kleding, juwelen en andere luxe gebruiksobjecten die de koninginnen gebruikten in hun dagelijkse levens. Wat Stephanie erg bijzonder vond, is dat de koninginnen erg machtig waren en soms zelfs hun echtgenoten van de troon stootten. Ontdek deze bijzondere Egyptische tentoonstelling in Leiden.

Eye Filmmuseum

In deze video gaat Grace naar het Filmmuseum in Amsterdam. Het museum ligt aan de noordkant van het IJ. Naast de vaste tentoonstelling over de geschiedenis van de film was Grace bij de tijdelijke tentoonstelling ‘Celluloid’. De tentoonstelling gaat over het gebruik van 15 en 35 millimeter analoge film, wat bijzonder is in het digitale tijdperk. De ruimtes zijn hoog en donker en dat geeft een heel leuk effect.

Mauritshuis

In dit unieke museum in Den Haag is een intieme collectie van absolute topstukken te zien. Het museum is dan ook recent verbouwd voor 22 miljoen euro. Een opvallend weetje is dat schilderijen van echtparen na een scheiding anders werden neergezet. Tijdens het huwelijk keek een echtpaar elkaar aan, maar na de scheiding van elkaar af. De maker van deze museumbite vond het Mauritshuis erg mooi om te zien, maar benadrukt wel dat de bezoeker van oude meesters moet houden.

Ons’ Lieve Heer op Solder (OLHS)

Stefanie ontdekt Ons’ Lieve Heer op Solder in Amsterdam. Jan Hartman was een Duitse rijke koopman die een katholieke schuilkerk bouwde in de Gouden Eeuw. OLHS is een goed bewaarde schuilkerk op de zolder van een Amsterdams grachtenpand. De schuilkerk neemt de bovenste drie verdiepingen in beslag, maar voor je daar bent moet je heel wat trappen op en af. Het OLHS staat op de Oudezijdse Voorburgwal in Amsterdam en is het hele jaar geopend.

Amsterdam Museum

Simone gaat samen met MuseumTV naar dit museum over de stad Amsterdam. Het museum geeft een bijzonder overzicht van de geschiedenis van Amsterdam. Aan de hand van de vier kernwaarden – ondernemerschap, vrijdenken, burgerschap en creativiteit -ontdek je het verhaal van de stad door de eeuwen heen. Dit met behulp van kunst, verhalen en voorwerpen. “Het is enorm cool om te zien hoe Amsterdam is uitgegroeid tot een handelscentrum. Mocht je aan het shoppen zijn in de Kalverstraat, breng dan ook zeker een bezoek aan dit museum.”

90 jaar Marilyn

Marilyn 90 jaar, hoera, hoera! Helaas maakt deze superster dit zelf niet meer mee. De tentoonstelling ’90 jaar Marilyn’ in de Nieuwe Kerk biedt je een kijkje in haar leven. Bekijk bijvoorbeeld haar iconische ”opwapper” jurk en luister naar het verhaal erachter. De tentoonstelling huist een grote verzameling van haar persoonlijke spullen. Zo is er kleding, tassen, foto’s, sieraden en veel ander moois voor je uitgestald. Krijg een korte impressie van deze tentoonstelling met deze museumbite van MuseumTV.

Bonnefanten Museum

Museumbite zorgt ervoor dat je een klein bezoekje kunt brengen aan het Bonnefanten Museum. Ook als je aan de andere kant van het land woont. Bonnefanten is een museum dat moderne en klassieke kunst afwisselt. Museumbite bezoekt de tentoonstelling van de buskruit kunstenaar Cia Guo-Qiang. De kunstenaar vindt dat buskruit overeenkomsten heeft met sexuele begeerte en hallucinatie, omdat het beide losbandig is en niet te onderdrukken. Het buskruit is dan ook echt te ruiken op de schilderijen.

Het beeld van Christoffel

In deze artbite wordt het beeld van Christoffel behandeld. Dit beeld stond jarenlang op de toren van de Sint-Christoffelkathedraal in Roermond. Bij een grote brand in 1872 is het oorspronkelijke beeld grotendeels verloren gegaan. De brandweer moest helemaal vanuit Venlo komen met de trein, maar zij waren niet optijd om het beeld te redden. De originele fragmenten uit de 17de eeuw zijn wel nog steeds te zien in het Historiehuis Roermond.

Het beeld heeft een grote betekenis voor Roermond. In het Roermondse volkslied wordt bijvoorbeeld een referentie naar het nummer gemaakt. Er kwam ook al snel een nieuw beeld, maar dat sneuvelde na 25 jaar in een storm. In 1956 kwam het huidige beeld uiteindelijk op de toren.

 

 

 

Museumbite

Museumbite

Museumbite

Museumbite

Museumbite

Museumbite

Museumbite

Museumbite

Museumbite

Museumbite

Museumbite

Museumbite

Museumbite

Museumbite

Museumbite

Museum informatie

Amsterdam Museum
Amstel 51
1018 DR
Amsterdam

020-5231822
[email protected]

Openingstijden

DagVanTot
Maandag10:0017:00
Dinsdag10:0017:00
Woensdag10:0017:00
Donderdag10:0017:00
Vrijdag10:0017:00
Zaterdag10:0017:00
Zondag10:0017:00

Entreeprijzen

CategoriePrijs
Volwassenen€18.00
Studentenkaart & CJP€10.00
Kinderen t/m 17 jaar, Stadspas, Museumkaart Gratis
Tickets

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek. MuseumTV is onderdeel van Museumtijdschrift.

expand_less

buy windows 11 pro test ediyorum