De collectie van Museum KronaDeze video’s zijn mede mogelijk gemaakt dankzij het Prins Bernhard Cultuurfonds en het VSBfonds.

Uiteenlopende collectie

Bij het MRK in Uden kun je religieuze kunst bekijken uit verschillende tijdsperioden. Van de late middeleeuwen tot aan het heden. Zo is er bijvoorbeeld een kerstboomstal te bewonderen. Een combinatie van een kerstboom en de figuren van de kerststal. Maar ook barokke beelden, schilderijen en nog meer. Door het combineren van nieuwe kunst met oude kunst, hoopt het museum dat er op een nieuwe manier naar oude kunst wordt gekeken.

Bewoond klooster

Wat dit museum nog extra uniek maakt, is dat het is gevestigd in een nog bewoond klooster. Al meer dan 300 jaar wonen in deze abij volgelingen van de H. Birgitta van Zweden. Ze waren in 1713 gedwongen om vanuit Rosmalen naar Uden te verhuizen, en wonen er nog steeds. Bekijk het klooster en loop rond door de kruidentuin, en ontdek waarom dit een van de sociale functies van het klooster is.

Topstukken uit de collectie

Een van de topstukken uit de collectie is een kelk uit 1693. Dit is ook de eerste aankoop van het museum geweest. Wat deze kelk zo bijzonder maakt is de afbeelding die op de voet ervan staat. Het is namelijk een afbeelding van het oude klooster van de zusters. In 1713 vertrokken ze noodgedwongen naar Uden om daar verder te gaan met het kloosterleven. Nog een ander topstuk is een 3-luik, gemaakt in 1518 door Jacob Cornelisz van Oostsaenen.

Benieuwd naar het verhaal achter dit werk? Bij Krona leer je er meer over! Dus breng een bezoek aan Uden en bekijk de religieuze kunst in het museum.

Promo

Mini-docu

Museum informatie

Museum Krona
Veghelsedijk 25
5401 PB
Uden

(0413) 26 34 31
[email protected]

Openingstijden

DagVanTot
Maandag Gesloten
Dinsdag11:0017:00
Woensdag11:0017:00
Donderdag11:0017:00
Vrijdag11:0017:00
Zaterdag11:0017:00
Zondag11:0017:00

Entreeprijzen

CategoriePrijs
Volwassenen€9.00
Studenten & groepen (vanaf 10 personen)€6.5
Tot 18 jaar, Museumkaart, CJP, ICOM, Vereniging Rembrandt & Vrienden Gratis

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacy beleid.