De collectie van Museum VekemansMuseum Vekemans

Hoe wasten mensen vroeger hun kleding? En hoe werden de kreukels eruit gehaald? In Museum Vekemans wordt met dit met behulp van twee prachtige collecties laten zien. Het museum toont de eeuwenoude traditie van het wassen en strijken en het dragen van poffers en mutsen.

Wassen en strijken

De collectie wassen en strijken laat de geschiedenis van het wassen en het strijken zien. Voor het wassen houdt dit in; de verschillende manieren van wassen, het hele wasproces en wat er allemaal bij nodig is. De geschiedenis van het strijken is al heel oud. Al rond 800 sprak men over verschillende manieren van strijken. Zo wilden de noormannen hun kleding geïmpregneerd hebben zodat het niet vochtig zou worden. Dit werd gedaan door met een liksteen bijenwas over de mouwen te wrijven. Op die manier werd de was warm en drong de bijenwas de kleding in.

De liksteen werd ook gebruikt om linnen mee glad te maken. Dit noemen we koud strijken. Vandaar ook het gezegde; ‘er gelikt uitzien’. Er zijn nog meer manieren van koud strijken. Een daarvan wordt uitgevoerd met een speciale plank en rol. De linnen werden om de rol gedraaid en met de plank rolde je over de rol heen om alles mooi glad te strijken.

Brabant Goedgemutst

De collectie Brabant Goedgemutst laat een diverse verzameling klederdrachten uit de provincie Noord-Brabant – voor een groot deel bestaande uit poffers en mutsen – zien. De attributen uit de collectie wassen en strijken werden gebruikt door de poffermaaksters om de poffers en de mutsen voor de collectie Brabant Goedgemutst te maken.

De collectie leert je wat over het verleden van de Brabantse mens. Zo kwam de poffer in Oost-Brabant veel voor. De poffer was een echt statussymbool voor boerenvrouwen. Rond 1880 komen de eerste poffers op. Deze waren nog heel klein. Naarmate de tijd verstreek werden de poffers steeds groter. Rond 1930 zag de poffer er bijna als een soort pannenkoek uit die plat over het hoofd lag. Hij was zo groot dat hij af zou waaien wanneer je op de fiets zou zitten. De poffer bestaat uit vier onderdelen. Een zwarte ondermuts, een gazen muts, linten met flossen eraan en een versierde strook met bloemetjes erop.

Kunst

Naast veel gebruiksvoorwerpen heeft het museum ook een collectie prenten, gravures en schilderijen die vertellen hoe er vroeger werd gewassen en gestreken. Een voorbeeld is een prent met daarop de Notre Dame en wasboten die in de Seine liggen. Vanuit de wasboten werd er gewassen. Vrouwen haalden daar de was op en gingen verder met de rest van het proces. Ook is er een prent over de verkiezing van de koningin van de wasvrouwen. De vrouw op de prent heeft het mutsje op die de vrouwenemancipatie symboliseert, een beweging die ontstaan is rond het einde van de Franse Revolutie.

Promo

Mini-docu

Museum informatie

Museum Vekemans
Stationsstraat 39
5281 GA
Boxtel

0411 671884
[email protected]

Openingstijden

DagVanTot
Maandag Gesloten
Dinsdag Gesloten
Woensdag13:0017:00
Donderdag Gesloten
Vrijdag13:0017:00
Zaterdag Gesloten
Zondag Gesloten

Entreeprijzen

CategoriePrijs
Entreeprijs€5.00
Museumkaart Gratis
Daarnaast op afspraak op alle werkdagen van de week voor groepen vanaf 8 personen met rondleiding. En voor zaterdagen en zondagen kan op speciaal verzoek in overleg met de museumleiding het museum voor een rondleiding worden geopend. Gesloten: tijdens de Kerst- en nieuwjaarsweken. Op Goede Vrijdag, Paasdagen, Pinksterdagen, Koningsdag, de carnavalsweek en Sinterklaasdag is het museum eveneens gesloten.

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacy beleid.