De collectie van Museum TongerlohuysDeze video’s zijn mede mogelijk gemaakt dankzij het Prins Bernhard Cultuurfonds en het VSBfonds.

Stap binnen in Museum Tongerlohuys en beleef de geschiedenis van Roosendaal als nooit tevoren.

Het museum

Het museum begon als een pastorie voor de Norbertijnen, een kloostergemeenschap. De pastorieën zien er vaak uit als voorname huizen. Dit is ook te zien aan het Tongerlohuys. Het huis heeft naast een prachtige gracht eromheen, ook een erg mooie bouw. Het heeft een schilddak dat dateert uit 1732 en aan de voorzijde twee lage vleugels.

Het verhaal van Roosendaal

Bij binnenkomst ga je op een historische ontdekkingsreis met vier historische personages. Je leert over de religieuze achtergrond van Roosendaal door niemand minder dan de Norbertijnen zelf.

Ook luister je naar het verhaal van de conducteur, die je laat zien hoe de handel van turf via boten veranderde in de handel via spoorwegen.

Naast de conducteur die het vervoeren van turf mogelijk maakte, maak je ook kennis met burgemeester Schoonheyt (1851 – 1893). Hij speelde een belangrijke rol in het verbeteren van de handelsstad Roosendaal. Hij maakte deze ontwikkeling van betere transport in Roosendaal mogelijk en hier heeft de stad tot vandaag de dag nog profijt van.

Tenslotte maak je kennis met het LIGA-meisje. Zij vertelt het verhaal over de vele fabrieken die zich na 1854 vestigden in Roosendaal. Zo was er een suikerfabriek , maar werden er ook borstels en sigaren geproduceerd. Naast de vele beschikbare banen en een hoge nijverheid, groeide de bevolking ook erg hard. In de loop van de twintigste eeuw vestigden er andere bedrijven in Roosendaal zoals Philips, Red Band met het bekende snoep en LIGA met de koeken.

Kom proeven van de geschiedenis in Museum Tongerlohuys en laat je verassen door een vijfde personage. Wil je weten wie het is? Kom dan snel langs of bekijk de video’s op onze site.

De Norbertijn

We gaan van start bij de Norbertijn en hier begint ook het verhaal van Roosendaal. De kloostergemeenschap van de Norbertijnen leefden in de pastorie, die we nu kennen als het Tongerlohuys. Hier bepaalden ze al zeven eeuwen lang de geschiedenis van Roosendaal. Ontdek hoe belangrijk het rooms-katholieke geloof was in Roosendaal. In 1970 vertrokken de Norbertijnen uit de pastorie en veranderde het gebouw in Museum Tongerlohuys.

Conducteur

Ga het spoor op met de conducteur. Samen met hem en de burgemeester leer je alles over de spoorwegen in Roosendaal. Wat de spoorwegen betekenden voor de handel in Roosendaal en wat het betekent voor de status van de stad Roosendaal.

De burgemeester

Vervolg je reis samen met burgemeester Schoonheijt. Hier leer je meer over zijn rol in Roosendaal en hoe belangrijk hij is geweest voor het Roosendaal van nu. Naast dat hij de grond legde voor de handel in turf door middel van schepen, heeft hij ook tijdens de industriële revolutie ervoor gezorgd dat er spoorwegen kwamen in Roosendaal. Hierdoor werd de handel groter en profiteerden meerdere mensen van de producten uit Roosendaal. Niet veel later vestigden er een aantal fabrieken zich in Roosendaal zoals een suikerfabriek maar ook fabrieken die borstels en sigaren produceerden. De nijverheid groeide en de bevolking ook. Hier kun je dus veel leren van de rol van burgemeester Schoonheijt.

LIGA meisje

Van de burgemeester gaan we verder naar het LIGA meisje. Hier leer je meer over de verschillende bedrijven die zich in Roosendaal vestigden in de twintigste eeuw na de Tweede Wereldoorlog. Het LIGA meisje vertelt hier over andere succesvolle bedrijven die in Roosendaal hun fabrieken vestigden. Dit zijn onder meer Philips met TL-lampen, LIGA met koeken en Red Band met snoep.

Ontdek zelf de geschiedenis in Museum Tongerlohuys en laat je verassen door de rijke verhalen en de toffe collecties in Museum Tongerlohuys. Ook is er een vijfde personage aanwezig die voortkomt uit het Roosendaal van nu. Ben jij nieuwsgierig wie dit nieuwe gezicht is? Kom dan langs in Museum Tongerlohuys.

Promo

Mini-docu

Museum informatie

Museum Tongerlohuys
Kerkstraat 1
4701 HT
Roosendaal

0165-555 555
[email protected]

Openingstijden

DagVanTot
Maandag Gesloten
Dinsdag13:3017:00
Woensdag13:3017:00
Donderdag13:3017:00
Vrijdag13:3017:00
Zaterdag13:3017:00
Zondag13:3017:00

Entreeprijzen

CategoriePrijs
Volwassenen€7.50
Kinderen (t/m 18 jaar) Gratis
Museumkaart Gratis

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek. MuseumTV is onderdeel van Museumtijdschrift.

expand_less

buy windows 11 pro test ediyorum