De collectie van Museum Oud Amelisweerd (MOA)Let op: MOA is voor onbepaalde tijd gesloten!

 

De rust van MOA

Als er een centraal thema is te vinden bij Museum Oud Amelisweerd dan is dat wel ‘natuur’. Het rustieke landhuis waarin het haar collectie toont, ligt op een steenworp afstand van Utrecht midden tussen een aantal landgoederen. Oud-bewoner baron Taets van Amerongen omringde zich met een grote oase van groene flora. Een wandeling over de landgoederen heeft iets romantisch. De beekjes en wateren, de kronkelende paadjes en de weelderige natuur zijn zeer rustgevend om te ervaren. Het is misschien geen wonder dat Lodewijk Napoleon dit koos als één van zijn buitenhuizen en er veel tijd doorbracht.

Het landhuis is ingericht om de relatie tussen mens en natuur te verkennen. Alle wanden in het landhuis zijn behangen met mooie afbeeldingen van de natuur. Er is bewust voor gekozen om op dit behang alleen vredevolle composities te tonen. Er is veel natuur, de mensen die er op staan lijken tevreden met elkaar te zijn, en er is geen strijd te vinden. De wilde aspecten van de natuur en de mensheid worden zoveel mogelijk genegeerd in Museum Oud Amelisweerd. Zo is er ook een 250 jaar oud behang uit Noord-China te vinden. Ook hierop zijn mensen bezig met de natuur.

Flower Power

Van 31 maart tot en met 16 september 2018 vond in Museum Oud Amelisweerd een tentoonstelling plaats over het gebruik van bloemen in de kunst. Er was onder andere een prachtig servies te zien dat is beschilderd met honderden bloemen. In de keuken van het landhuis stond een aantal stolpen met daaronder kleine gedetailleerde sculpturen van bloemen. Deze werden gemaakt nadat wijdverbreid werd geaccepteerd dat bloemen niet persé door God waren gecreëerd, zodat we er als mens van konden genieten. Vanaf dan komen er wetenschappelijke studies naar de werking en het uiterlijk van bloemen. De kleine kunstwerken die in Museum Oud Amelisweerd zijn te vinden, tonen in groot detail hoe de bloemen eruit zien.

 

Promo

Mini-docu

Museum informatie

Museum Oud Amelisweerd
Koningslaan 9
3981 HD
Bunnik

info@popupmoa.nl

Openingstijden

DagVanTot
Maandag Gesloten
Dinsdag Gesloten
Woensdag Gesloten
Donderdag Gesloten
Vrijdag Gesloten
Zaterdag Gesloten
Zondag Gesloten

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacy beleid.