De collectie van Museum de Oude AardeHet museum is opgericht in 1969 door René Boissevain. De eerste stenen in het museum waren zelf verzamelde Australische agaten. De mooiste werden in een vitrinekast gezet en konden toen der tijd voor een kwartje bekeken worden. De andere agaten werden in de winkel verkocht. Ook de opvolgers Leo van der Zalm en de nu huidige eigenaren Frederik Visser en Neeltje Zijlstra zitten niet stil. Zelf maakten zij tochten naar bijvoorbeeld Thaise mijnen, waar ze mooie mineralen vonden.

Ontdekking

Het museum is net een ontdekkingstocht waar je op expeditie gaat. Zo is er een afdeling met uv-licht waar de schoonheden van de stenen oplichten. Het museum laat op die manier de schoonheid van de natuur zien. Verder ontdek je het verhaal over mineralen en besef je dat die overal om je heen zijn. Zo bestaan de onderdelen van een auto uit mineralen, want ijzer is een mineraal!

Activiteiten

In het museum zijn voor kinderen verschillende activiteiten. Zo is er een spannende speurtocht door het museum, waarmee de interesse voor schatten uit de aardbodem aangewakkerd wordt. Met behulp van een vragenlijst kunnen kinderen op pad om de mysteriën in het museum te ontrafelen. Net zoals de cowboys in het wilde westen aan het eind van de 18e eeuw deden, kan er gezocht worden naar kristallen en “goud” in de museumvijvers. Met behulp van een goudzoek pan -naar origineel model- kan er tussen het zand gezocht worden naar de schatten die in het water verborgen liggen.

Blootgesteld aan de koele lucht koelde lava in hoog tempo af en verhardde. Hierdoor konden de vele duizenden luchtbellen die nog in de lava aanwezig waren niet meer ontsnappen. Gevangen in de steeds harder wordende lava ontstond er een zeer grote druk in deze luchtbellen die, nog steeds onder zeer hoge temperaturen, zich over miljoenen jaren langzaam vormden tot kristallen binnen deze gasbollen. Deze gasbollen worden onder andere in Mexico gedolven uit een gigantische uitbarsting die daar plaats heeft gevonden.
Na 44 miljoen jaar gevangen zijn geweest in deze bollen kan je eindelijk de verborgen schat blootleggen bij het kraken van de zogenaamde “Mexicaanse Kristalbollen”.

Kortom in dit museum is genoeg te zien en te doen, dus ga vooral langs!

Mini-Docu

Promo

Museum informatie

Museum de Oude Aarde

Entreeprijzen

CategoriePrijs
Volwassenen€3.9
Kinderen€2.9

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacy beleid.

buy windows 11 pro test ediyorum